Tsipras vyzval Merkelovú, aby urýchlila vyslanie expertov na azyl do Grécka

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 16:12 • 2 min
Tsipras vyzval Merkelovú, aby urýchlila vyslanie expertov na azyl do Grécka

BERLÍN - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes v telefonickom rozhovore vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby urýchlila vyslanie expertov na azyl do Grécka a podporila tak uplatnenie široko kritizovanej dohody medzi Európskou úniou a Ankarou o vracaní tisícov žiadateľov o azyl späť do Turecka.

slovakia

left justify in out

Tsipras počas telefonátu na Merkelovú tiež apeloval, aby prinútila Turecko zakročiť proti pašerákom ľudí, a požadoval posilnenie síl NATO v Egejskom mori, informovala hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová.


Dohoda, ktorú uzavreli minulý týždeň na summite v Bruseli predstavitelia EÚ a Turecka, zakotvuje, že všetci migranti, ktorí dorazia na grécke ostrovy počnúc 20. marcom a nebudú mať nárok na azyl, budú vrátení do Turecka.


Podľa zdroja EÚ si náklady na splnenie tejto dohody vyžiadajú počas najbližších šiestich mesiacov 280 miliónov eur. Európska komisia odhaduje, že bude potrebné vyslať do Grécka 4000 expertov na azyl, sudcov, prekladateľov, bezpečnostných pracovníkov, policajtov a ďalších pracovníkov.


Od 4. apríla EÚ plánuje začať s prerozdeľovaním sýrskych žiadateľov o azyl priamo z Turecka. Presídliť do iných členských krajín chce únia z Turecka rovnaký počet Sýrčanov, ako ich z Grécka vráti do Turecka. Maximálne má ísť o 72.000 ľudí.


Nemecký úrad pre migráciu a utečencov dnes oznámil, že skupina piatich expertov odcestuje do Grécka "v nadchádzajúcich dňoch", aby posúdila situáciu priamo na mieste. Hovorca úradu povedal, že časom vyšlú spolu 100 azylových expertov a administratívnych pracovníkov, z ktorých mnohí ovládajú gréčtinu a arabčinu.


Merkelová bola jedným z hlavných iniciátorov dohody EÚ s Tureckom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies