Rusko dokončí odsun svojho kontingentu zo Sýrie do dvoch až troch dní

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 12:13 • 2 min
Rusko dokončí odsun svojho kontingentu zo Sýrie do dvoch až troch dní

MOSKVA - Rusko dokončí odsun väčšiny svojho kontingentu vojenského letectva zo Sýrie do dvoch až troch dní. V rozhovore pre dnešné vydanie novín Komsomolskaja pravda, ktoré cituje agentúra Reuters, to uviedol veliteľ Vojenských vzdušných síl Ruskej federácie (VVS) Viktor Bondarev.

slovakia

left justify in out

Takzvaná humajmímska skupina sýrskej opozície vyhlásila, že s odsunom súhlasí a rozumie dôvodom tohto rozhodnutia, vyhlásil podľa agentúry TASS líder predmetnej skupiny Ilian Masád. "Bolo dôležité spraviť isté pozitívne gesto voči ľuďom, ktorí sú proti [sýrskemu prezidentovi Bašárovi] Asadovi," uviedol Masád.

 

Podľa neho význam prítomnosti ruských vojenských síl v Sýrii poklesol dôsledkom uzavretia dohody o prímerí, ktorú podpísalo niekoľko opozičných skupín. Masád stojí na čele delegácie internej sýrskej opozície, známej ako humajmímska skupina, ktorá sa zúčastňuje na prebiehajúcich mierových rozhovoroch v Ženeve.

 

V pondelkovom vyhlásení Kremľa sa uvádza, že na odsune sa Asad dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, ako ruské vojenské letectvo splnilo v Sýrii svoje základné úlohy. Rusko však ponechá v krajine vojenské stredisko, ktoré bude monitorovať dodržiavanie prímeria, píše sa v danom vyhlásení.

 

Rusko začalo v Sýrii uskutočňovať nálety zamerané proti teroristickým skupinám Islamský štát (IS) a Front an-Nusra koncom septembra minulého roka. Západ však Moskvu obviňuje z toho, že útočí aj na takzvanú umiernenú opozíciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies