FOTO V Uzbekistane objavili predchodcu Tyrannosaura rexa, pomôže objasniť jeho obrovské rozmery

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 11:22 • 2 min
FOTO V Uzbekistane objavili predchodcu Tyrannosaura rexa, pomôže objasniť jeho obrovské rozmery

TASHKENT - Medzinárodný vedecký tím na čele so Stephenom Brusattem z Edinburskej univerzity objavil a popísal nový rod a druh dinosaura z nadčeľade Tyrannosauroidea, ktorý pravdepodobne objasňuje, čo umožnilo zástupcom tejto skupiny vo finálnej fáze ich evolúcie dorastať do obrovských veľkosti.

slovakia

left justify in out

Nový dinosaurus dostal vedecké pomenovanie Timurlengia euotica a žil pred približne 90 miliónmi rokov na území dnešného Uzbekistanu, kde jeho fosíliu našli. Z tej sa zachovalo približne 25 častí, na základe ktorých Brusatte s kolegami zistili, že Timurlengia vyzerala veľmi podobne ako Tyrannosaurus rex, bola však omnoho menšia.

 

"Ide o jedného z najbližších príbuzných Tyrannosaura rexa, avšak oveľa menšieho, keďže bol veľký približne ako kôň. A navyše pochádza zo strednej časti kriedy, čiže obdobia, z ktorého nám chýbajú fosílne nálezy tejto skupiny dinosaurov. Mozog a ucho Timurlengie sú takmer identické ako u Tyrannosaura rexa. Čiže Timurlengia už mala dostatočne vyvinutý mozog a zmysly ako Tyrannosaurus rex, čo môže byť faktor, ktorý umožnil, aby Tyrannosaurus rex mohol dosiahnuť také obrovské rozmery," uviedol Brusatte s tým, že objav Timurlengie taktiež naznačuje, že predstavitelia nadčeľade Tyrannosauroidea začali dorastať do veľkých rozmerov až počas posledných 20 miliónov rokov svojej existencie.

 

Popis nového dinosaura zverejnili v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies