Šermiarka Muhammadová vstúpi do histórie OH v USA ako prvá s hidžábom na hlave

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 11:58 • 2 min
Šermiarka Muhammadová vstúpi do histórie OH v USA ako prvá s hidžábom na hlave

LOS ANGELES - Šermiarka Ibtihaj Muhammadová bude prvou športovkyňou v dejinách USA, ktorá sa na olympijských hrách predstaví s hidžábom na hlave.

slovakia

left justify in out

Tridsaťročná šabliarka, majsterka sveta z Kazane 2014 v súťaži družstiev a sedmička svetového rebríčka, sa rovnako hrdo hlási k svojmu vierovyznaniu ako k štátnej príslušnosti. V čase vrcholiacej kampane pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, do ktorej republikánsky kandidát Donald Trump vniesol silnú protiislamskú rétoriku, nadobúda jej postoj pozoruhodný rozmer.


"Vnímam to ako požehnanie, že som sa ocitla v takejto zvláštnej pozícii. Keď si spomeniem na všetkých mojich predchodcov, ľudí, ktorí bojovali proti bigotnosti a nenávisti, mám pocit, že to dlhujem nie len sama sebe, ale aj našej komunite. V USA žijú ľudia, ktorí sa boja ráno chodiť do práce. Necítia sa bezpečne a to je problém," povedala dcéra policajta vo výslužbe a učiteľky so špeciálnym zameraním.


Muhammadová si odvetvie vybrala úplnou náhodou, keď ešte ako 12-ročná z auta zbadala telocvičňu so šermiarmi a uvedomila si, že na planši v celotelovom úbore je pomerne jednoduché dodržiavať zásady jej viery. Do sveta šermu ju uviedol Peter Westbrook, prvý Afroameričan s olympijskou medailou v šerme. Získal ju v Los Angeles 1984 v šabli. "Nenechajte sa oklamať jej krásnou tvárou. Má v sebe niečo z pravých šampiónov, neuveriteľnú vôľu víťaziť. A keď prehrá? Bože môj, nechcite vedieť," prezradil 63-ročný zakladateľ Westbrookovej nadácie.


Rodáčka z New Jersey je výnimočný zjav aj interpretáciou islamskej módy. Vniesla do nej farby a aj na súťažiach sa prezentuje v pestrých hidžáboch. V jej "šatníku" nechýbajú americké patriotické motívy.

 

"Nikdy som nepochybovala o svojej americkosti a príslušnosti k spoločnosti. Tu je môj domov. Tu som sama sebou. Sem patrí moja rodina. Narodili sme sa tu a Amerika je mojou súčasťou. Preto keď počujem niekoho hovoriť, že moslimovia majú ísť späť tam, odkiaľ prišli, pýtam sa: 'Kam mám ísť? Ja som Američanka."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies