Na Františkánskom v Bratislave našli archeológovia barokovú kanalizáciu

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 10:11 • 2 min
Na Františkánskom v Bratislave našli archeológovia barokovú kanalizáciu

BRATISLAVA - Archeologický prieskum na Františkánskom námestí v Bratislave priniesol už prvé objavy.

slovakia

left justify in out

Archeológovia tu zatiaľ našli starú barokovú kanalizáciu a drobné mince z 20. storočia. Ako agentúru SITA informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu, aktuálne sa výskumníci dostali do hĺbky 90 centimetrov pod zemou a predpokladajú, že by ešte mohli objaviť ďalšie nálezy z barokovo-renesančného obdobia. Archeologický prieskum na Františkánskom námestí potrvá pravdepodobne do konca marca.

 

Archeologický prieskum na Františkánskom námestí nariadil Krajský pamiatkový úrad, po ňom bude nasledovať aj prieskum Hlavného námestia. Výskum predchádza výsadbe nových stromov na týchto centrálnych námestiach. Brestovce, ktoré donedávna rástli na Františkánskom námestí muselo nechať mesto vyrúbať, boli totiž v zlom zdravotnom stave a mali narušenú statiku. To spôsobilo zabetónovanie koreňov počas dláždenia námestia v roku 2005. "Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali,“ povedal Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene. Vyrúbané brestovce nahradia desiatimi hruškami ozdobnými. Nové stromy pribudnú aj na Hviezdoslavovom námestí, mesto tu nechá vysadiť štyri lipy malolisté. „Vzhľadom na to, že historické kanalizácie sa našli až v cieľovej hĺbke 90 cm, nemali by predstavovať ani problém pri výsadbe nových stromov,“ dodal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel.

 

Nové stromy na Františkánskom a Hlavnom námestí mesto sadí v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Obnova zelene je financovaná z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Projekt má byť hotový do apríla 2017.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies