FOTO Izraelská polícia zlikvidovala ďalších ozbrojených palestínskych útočníkov

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 11:45 • 2 min
FOTO Izraelská polícia zlikvidovala ďalších ozbrojených palestínskych útočníkov

TEL AVIV - Izraelská polícia dnes zastrelila dvoch Palestínčanov, ktorí sa predtým na jeruzalemskom predmestí Ramot snažili zraziť policajtov a civilistov a z idúceho auta strieľali na autobus hromadnej dopravy. Ďalší palestínsky útok na izraelského civilistu sa dnes odohral v západnej Samárii.

slovakia

left justify in out

Ako informoval spravodajský server Ynetnews, pri následnej streľbe palestínskych útočníkov v uliciach Jeruzalema bol vážne zranený asi 50-ročný Izraelčan. Ďalšie tri osoby boli zranené ľahko a jednu osobu, cestujúcu v autobuse, previezli do nemocnice v stave šoku.


Ako uviedla agentúra AP, podozrivých ozbrojených Palestínčanov si všimli cestujúci autobusu, ako aj vodič okoloidúceho auta, ktorý potom jedného z nich postrelil svojou zbraňou.
Po streľbe na autobus útočníci ušli. Polícia okamžite uzavrela oblasť a spustila po nich pátranie. Auto s Palestínčanmi vypátrali a zneškodnili ich pri Damaskej bráne v Jeruzaleme. V aute sa našli dve pušky.


Izraelské médiá informovali aj o ďalšom útoku, ktorého obeťou bol príslušník vojenskej hliadky na kontrolnom stanovišti pri arabskej dedine az-Zawíja v západnej Samárii. Aj tohto útočníka vojaci zlikvidovali.


Tieto útoky nasledovali po sérii utorkových incidentov rôzneho druhu. V prvému došlo v obci Petah Tikva, kde ľahko zranený Izraelčan v odvete zabil arabského útočníka. Ďalší útok sa odohral v Jeruzaleme, kde boli nožom zranení dvaja izraelskí policajti. K tretiemu útoku došlo v Jaffe, kde pri útoku prišiel o život 28-ročný americký turista a ďalších vyše desať ľudí utrpelo zranenia.

 

Všetky tieto útoky sa odohrali v deň, keď do Izraela pricestoval americký viceprezident Joe Biden, aby sa pokúsil pripraviť pôdu pre obnovenie izraelsko-palestínskych mierových rokovaní. Miesto útoku v Jaffe sa dokonca nachádzalo neďaleko od budovy, kde Biden rokoval s bývalým izraelským prezidentom Šimonom Peresom. Dnešný útok v Jeruzaleme sa zasa odohral len niekoľko hodín pred Bidenovou schôdzkou s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.


Útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si za uplynulých vyše päť mesiacov vyžiadali životy 28 Izraelčanov a najmenej dvoch Američanov. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 179 Palestínčanov - väčšina z nich boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri potýčkach s izraelskými vojakmi.


Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies