Mogheriniová: Turecko musí zachovávať slobodu prejavu a médií

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 17:23 • 2 min
Mogheriniová: Turecko musí zachovávať slobodu prejavu a médií

BRUSEL - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová dnes zdôraznila, že Turecko musí dbať na výzvy, aby dodržiavalo základné demokratické práva a slobodu prejavu.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na krok tureckých úradov, ktoré ovládli najčítanejší denník v krajine, kritický voči vláde. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Turecké úrady minulý týždeň vtrhli do sídla denníka Zaman, aby uplatnili rozhodnutie súdu, podľa ktorého majú denník a jeho sesterské médiá riadiť určení správcovia. Tento krok vyvolal dvojdňové demonštrácie, ktoré polícia rozohnala slzotvorným plynom a vodnými delami.

 

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Mogheriniová uviedla dnes pred summitom o migračnej kríze s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom, že Turecko "musí rešpektovať tie najvyššie princípy, pokiaľ ide o demokraciu, a tiež zákony zaručujúce základne slobody počnúc slobodou vyjadrovania sa".

Lídri Francúzska a Belgicka takisto trvali na tom, aby Turecko zaručilo slobodu médií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies