V Dortmunde duel jari i súboj dvoch najlepších kanonierov

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 11:46 • 2 min
V Dortmunde duel jari i súboj dvoch najlepších kanonierov

DORTMUND - V sobotňajšom šlágri 25. kola najvyššej nemeckej futbalovej súťaže I. bundesligy vyzve Borussia Dortmund na domácom ihrisku Bayern Mníchov.

slovakia

left justify in out

Pôjde o súboj druhého tímu tabuľky s jej lídrom, úvodný výkop je o 18.30 h. Hráči úradujúceho šampióna z Mníchova absolútne nezvládli stredajší duel proti Mainzu (1:2) podľa svojich predstáv, naopak, Borussii sa podarilo bez väčších problémov zvíťaziť na štadióne Darmstadtu (2:0). V prípade sobotňajšieho víťazstva sa Borussia v ligovej klasifikácii priblíži vedúcemu Bayernu na rozdiel dvoch bodov.

 

Tréner Bavorov Pep Guardiola spravil oproti víťaznému ligovému zápasu vo Wolfsburgu (2:0) až päť zmien v základnej zostave. V dueli proti Mainzu dostali voľno Xabi Alonso a Lahm, trojica Müller, Kimmich a Costa začala na lavičke. Ich miesta zaujali Rafinha, Benatia, Vidal, Ribéry a Thiago. Herný prejav mníchovského mužstva to však nijakým spôsobom nepoznačilo, hráči úradujúceho majstra dominovali s loptou na svojich kopačkách, podľa štatistiky uverejnenej na oficiálnej stránke Bayernu ju držali 78% hracieho času. Na víťazstvo to však nestačilo, futbalisti Mainzu udelili Bavorom lekciu z efektivity - z troch pokusov na bránku dvakrát skórovali.

 

"Jednoducho sme nemali dobrý deň, ale rozhodne to nebol zázrak. Ak vezmem do úvahy spôsob, akým Mainz hral, tak to pre nás nebol nešťastný výsledok, skôr zaslúžená prehra," povedal po zápase šéf predstavenstva Bayernu Mníchov Karl-Heinz Rummenigge. "Víťazstvo by bolo pekné. Ak by sme totiž cestovali do Dortmundu s náskokom ôsmich bodov, boli by sme pri pohľade na tabuľku určite uvoľnenejší. Dúfam, že sa nám proti Borussii bude dariť viac ako proti Mainzu," doplnil bývalý skvelý útočník. Na duel proti Mainzu sa prišiel pozrieť aj bývalý prezident Uli Hoeness, ktorého podmienečne prepustili z výkonu trestu.

 

Na Bayern Mníchov čaká v sobotu náročná prekážka, Borussia totiž v jarnej časti predvádza pragmatickejší futbal. Herným lídrom mužstva je Henrich Mchitarjan, ktorý v tejto sezóne strelil deväť gólov a na ďalších desať prihral. Dvadsaťsedemročný rodák z Jerevanu navyše vyniká v defenzívnej činnosti, spomedzi všetkých hráčov Dortmundu vyhral najviac osobných súbojov. Je to najmä dôsledkom tzv. Gegenpressingu, ktorý tímu ordinoval bývalý tréner Jürgen Klopp. So svojou súčasnou formou sa radí k najlepším futbalistom v Európe, podľa štatistického portálu WhoScored.com je s ratingom 7,92 najlepším hráčom I. bundesligy.

 

"Teraz sme na rade my a chceme spraviť ďalší krok. Dúfam, že sa úlohy zhostíme s rovnakou energiou, ako sa nám to darilo doteraz. Prirodzene, spravíme všetko, aby sme bodový rozdiel opäť o čosi znížili," vyhlásil tréner Dortmundu Thomas Tuchel. V prospech BVB hovorí fakt, že na Vestfálskom štadióne, na ktorý chodí v priemere viac ako 80 000 ľudí, "žlto-čierni" v tejto sezóne ani raz neprehrali. O body prišli doma len jedenkrát - pri remíze s Darmstadtom 2:2. Oporou dortmundskej obrany je stopér Mats Hummels, ten exceluje vďaka skvelému čítaniu hry. V strede ihriska sa stal doslova nenahraditeľným elementom záložník Ilkay Gündogan.

 

Sobotňajší šláger v Dortmunde nebude len stretnutím dvoch najlepších mužstiev v Nemecku, proti sebe sa tiež postavia najlepší kanonieri: Poliak v službách Bayernu Robert Lewandowski nastrieľal v aktuálnej sezóne 23 gólov, reprezentant Gabonu Pierre-Emerick Aubameyang má na svojom konte o jeden presný zásah menej. "To, že doma dokážeme nad Bayernom zvíťaziť, vie každý. Prirodzene, chceme, aby sa nám to podarilo. Bolo by banálne tvrdiť, že nechceme vyhrať," cituje portál Kicker strelca gólu zo zápasu proti Darmstadtu Erika Durma. Začiatok duelu je v sobotu 5. marca o 18.30 h, hlavným rozhodcom stretnutia je 35-ročný Tobias Stieler.

 

V Nemecku čaká na fanúšikov atraktívny futbalový víkend, no netýka sa to len sobotňajšieho šlágra medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov. Priam identické okolnosti ponúka aj pondelňajší duel II. bundesligy, v ktorom privíta na domácom ihrisku druhý Freiburg, v drese ktorého pôsobí tiež naturalizovaný slovenský reprezentant Karim Guédé, prvý tím priebežnej klasifikácie RB Lipsko. Mužstvo Lipska je zaujímavé tým, že sa mu z piatej najvyššej súťaže podarilo postúpiť do druhej ligy a v tejto chvíli všetko nasvedčuje tomu, že sa vďaka nemu v sezóne 2016/2017 vráti najvyššia súťaž do východného Nemecka. Klub, za ktorým stojí výrobca svetoznámeho energetického nápoja Red Bull, má na čele druhej najvyšše súťaže šesťbodový náskok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies