Mogheriniová: EÚ chce mať krajiny Východného partnerstva za silných partnerov

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 12:53 • 2 min
Mogheriniová: EÚ chce mať krajiny Východného partnerstva za silných partnerov

BRUSEL - Európska únia si želá silných a dôveryhodných partnerov v rámci Východného partnerstva a nie "podriadené satelity".

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová pred odchodom na oficiálnu návštevou Arménska.

 

"Únia pol miliardy ľudí by mohla byť v pokušení pozrieť sa na svojich susedov a vidieť v nich potenciálne podriadené satelity. Ale to by bola katastrofa. Nepotrebujeme satelity, potrebujeme silných partnerov," citovala Mogheriniovej slová gruzínska tlačová agentúra Georgia Today, ktorej správu prevzali viaceré medzinárodné agentúry.

 

Východné partnerstvo je iniciatíva EÚ, ktorá určuje politické vzťahy k bývalým sovietskym republikám - Arménsku, Azerbajdžanu, Bielorusku, Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine.

 

Slová šéfky diplomacie EÚ odzneli na pozadí obáv, že nadšenie EÚ pre rozvoj vzťahov s jej východnými susedmi ochladlo v dôsledku finančnej krízy a súčasnej migračnej krízy v Európe.

 

Politikom EÚ z Bruselu vo vzťahu s krajinami Východného partnerstva spôsobujú "hlavybolenie" zmrazené konflikty v Gruzínsku, Azerbajdžane a Moldavsku, rovnako ako aj konflikt na východe Ukrajiny. Brusel má obavy, že snaha o ďalšie prehlbovanie vzťahov s týmito krajinami by mohla ešte viac sťažiť zhoršujúcu sa politickú situáciu v Európe.

 

Politická a ekonomická nestabilita v krajinách Východného partnerstva ohrozuje a izoluje vlády týchto krajín, pokiaľ ide o ich schopnosť riešiť štrukturálne problémy a reformy a čeliť novým bezpečnostným výzvam, ktoré by im pomohli získať dôveru Bruselu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies