Írske parlamentné voľby nemajú jasného víťaza

NETKY.SK • 29 Február 2016, 14:43 • 2 min
Írske parlamentné voľby nemajú jasného víťaza

DUBLIN - K víťazstvu v piatkových parlamentných voľbách v Írsku, kde ku konečným výsledkom chýbalo dnes ešte obsadenie posledných desiatich kresiel, sa hlási vládnuca liberálno-konzervatívna strana Fine Gael premiéra Endu Kennyho i hlavná opozičná Fianna Fáil.

slovakia

left justify in out

Odchádzajúci minister zahraničných vecí Charlie Flanagan konštatoval, že "írska politika je teraz v ozajstnom stave nestability", citovala ho agentúra DPA.

Stredopravá Fine Gael zostáva najväčšou stranou dolnej komory parlamentu, hoci v piatkových voľbách utrpela citeľné straty: zatiaľ má istých 47 kresiel.

Opozičná Fianna Fáil si viedla lepšie, ako sa očakávalo, zatiaľ má 43 kresiel.

 

"Všetci sa musia sústrediť na vytvorenie vlády. Avšak Fine Gael je stále najväčšia strana a má preto najväčší diel zodpovednosti," dodal Flanagan, ktorý je členom Fine Gael.

 

Odmietol sa vyjadriť, či premiér Enda Kenny bude rokovať s hlavnou opozičnou stranou Fianna Fáil o vytvorení koalície.

 

Šéf volebného tímu Fianna Fáil, Billy Kelleher, povedal dnes v rannej spravodajskej relácii rozhlasového vysielania stanice RTÉ, že strana musí splniť poverenie, ktoré dostala, a tým je odstrániť súčasnú vládu. Kelleher trval na tom, že Fianna Fáil vytvorí pracovnú parlamentnú väčšinu s nezávislými a menšími stranami.

Nezávislí získali doteraz 16 kresiel a stredoľavá Anti-Austerity Alliance-People Before Profit (Ľudia, nie zisk) päť kresiel.

 

Nezávislá aliancia má štyri kreslá a sociálni demokrati tri, čo ukazuje na dobrý volebný výsledok strán a aliancií stredoľavého spektra. Do parlamentu sa dostala naspäť Strana zelených, ktorá má isté dve kreslá.

 

Nacionalistická strana Sinn Féin má zatiaľ 22 kresiel, čo je jej najlepší výsledok v parlamentných voľbách v Írskej republike. Aj Sinn Féin vylúčila možnosť koalície s ktoroukoľvek zo stredopravých strán.

 

Kelleher tiež povedal, že Fianna Fail nebude "kontaktovať ani oficiálne nepožiada" Sinn Féin o podporu v akejkoľvek forme.

 

Labouristická strana dnes bojovala o siedme kreslo, čím by získala požadovaný počet mandátov, aby mala právo prehovoriť v dolnej komore parlamentu. Strana bola počas uplynulých piatich rokov menším koaličným partnerom vo vláde Fine Gael a terajšie voľby pre ňu dopadli výrazne zle. V minulých voľbách v roku 2011 získala v dolnej komore parlamentu 37 kresiel.

 

Írsky volebný systém je komplikovaný, voliči radia kandidátov podľa svojich preferencií a zratúvanie výsledkov preto trvá dlho. Dnes sa niekde výsledky preratúvali ešte raz a očakával sa výsledok sporného hlasovania vo volebnom obvode Dublin South Central.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies