V Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, nárazový vietor dosahuje 120 km/h

NETKY.SK • 24 Február 2016, 10:15 • 2 min
V Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, nárazový vietor dosahuje 120 km/h

BRATISLAVA - Po ochladení, ktoré priniesol studený front, mokrá snehová pokrývka stuhla, čo spočiatku pozitívne ovplyvnilo jej stabilitu.

slovakia

left justify in out

Neskôr sa však vplyvom búrlivého vetra a zrážok na mnohých miestach vytvorili nafúkané snehové útvary, preveje, jazyky a vankúše, ktoré sú na mnohých miestach len mierne až slabo spevnené, a už pri malom dodatočnom zaťažení môžu uvoľniť lavínu.

 

V Západných a Vysokých Tatrách trvá preto od 1 800 m.n.m zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej na svojej internetovej stránke. Nebezpečné sú strmé južné, juhovýchodné až juhozápadné vysokohorské žľaby a muldy. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.


Dnes bude chladné počasie s premenlivou až veľkou oblačnosťou a snežením, ktoré ovplyvňuje studený vzduch prúdiaci nad horské oblasti za studeným frontom od severozápadu. Počas noci sa výrazne ochladilo, pričom teploty na horách sa pohybovali od -15°C do -3°C. Na hrebeňoch fúkal prevažne severný až severozápadný prudký vietor, ktorý na hrebeni Nízkych Tatier v nárazoch dosahoval rýchlosť až 120 km/h.

 

Počas dňa ešte očakávame prudký vietor, hlavne na hrebeňoch Nízkych Tatier, inde bude postupne slabnúť a mal by dosahovať 5 až 11 m/s (18 – 40 km/h). Počas poslednej noci snežilo aj v stredných polohách. Nový sneh bol vplyvom silného vetra masívne previevaný na záveterné svahy s južnou, juhovýchodnou až juhozápadnou orientáciou. Vysokohorské hrebene sú vyfúkané až na tvrdý podklad a na záveterných stranách sú vytvorené preveje. Snehová pokrývka má na mnohých miestach na povrchu kôru alebo ľadovú vrstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies