Sýrsky aktivista žiada bezpečnú zónu na juhu Sýrie, pri hraniciach s Izraelom

NETKY.SK • 19 Február 2016, 11:58 • 2 min
Sýrsky aktivista žiada bezpečnú zónu na juhu Sýrie, pri hraniciach s Izraelom

JERUZALEM - Sýrsky ľudskoprávny aktivista Kamál Labwání vyzval dnes na vytvorenie bezpečnej zóny na juhu Sýrie v blízkosti hraníc s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlil, táto zóna by zo začiatku mohla poskytnúť bezpečný priestor pre približne 20.000 Sýrčanov z krajín ako Jordánsko, Turecko a Saudská Arábia. Dodal, že sa bude snažiť získať podporu pre tento svoj nápad, píše agentúra DPA.


Podobný návrh na vytvorenie bezletovej zóny na severe Sýrie pred niekoľkými dňami predostrela nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej by "v súčasnej situácii bolo užitočné, keby vznikol priestor, v ktorom by ani jedna z bojujúcich strán nepodnikala útoky zo vzduchu - teda niečo ako bezletová zóna."


Kancelárka navrhla, aby bezletová zóna bola výsledkom dohody medzi sýrskym vedením a jeho spojencami na jednej strane a koalíciou proti Islamskému štátu (IS) na strane druhej. Merkelová uviedla, že v dôsledku dohody by v oblasti medzi Aleppom a hranicou s Tureckom vzniklo "niečo ako bezletová zóna, v ktorej by neboli nálety a civilisti by neboli vystavení nátlaku a zabíjaniu".

 

Sýrska vláda však jej návrh odmietla a uviedla, že Merkelovej výrok považuje za porušenie územnej celistvosti a suverenity Sýrie. Sýria tiež vyslovila podozrenie, že cieľom návrhu bolo "chrániť teroristické skupiny" - ako Damask označuje protivládnych povstalcov.


Merkelovej návrh odmietlo aj Rusko, ktoré upozornilo, že rozhodnutie o vytvorení bezletovej zóny nad Sýriou nemožno prijať bez súhlasu vlády v Damasku a bez odobrenia Bezpečnostnou radou OSN.


Medzičasom lietadlá koalície vedenej USA pokračujú v náletoch na pozície IS. Podľa informácií sýrskej ľudskoprávnej organizácie SOHR si ich nálety v provincii Hasaka vyžiadali za posledných 48 hodín životy najmenej 48 civilistov.


Vo svojich operáciách na podporu sýrskej armády pokračuje aj ruské letectvo. Agentúra DPA uvádza, že lídri EÚ chcú dnes počas svojho summitu v Bruseli vyzvať Rusko i sýrsky režim, aby prestali s útokmi na pozície umiernenej opozície. Vysvetľujú, že tieto útoky maria vyhliadky na mier, sú prospešné pre IS a podnecujú migračnú krízu.


Podľa návrhu komuniké lídri EÚ chcú tiež všetky strany konfliktu vyzvať, aby zastavili útoky na civilistov a zdržali sa stupňovania katastrofálnej humanitárnej situácie v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies