OSN zvažuje zhadzovanie humanitárnej pomoci z ruských civilných lietadiel

NETKY.SK • 19 Február 2016, 11:12 • 2 min
OSN zvažuje zhadzovanie humanitárnej pomoci z ruských civilných lietadiel

ŽENEVA - Svetové mocnosti plánujú zhadzovať z lietadiel humanitárnu pomoc pre civilistov uviaznutých v sýrskom meste Dajr az-Zaur. Informoval o tom vedúci humanitárnych operácií v Sýrii Jan Egeland. Dajr az-Zaur v provincii Idlib je v obkľúčení jednotiek extrémistického Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Hovorca OSN Stéphane Dujarric v noci nadnes potvrdil, že Svetový potravinový program (WFP) na tento účel zvažuje najatie civilného leteckého dopravcu z Ruska, s ktorým už OSN spolupracovala počas humanitárnej operácie v Južnom Sudáne.


V uplynulých dňoch dostali humanitárnu pomoc civilisti v piatich obkľúčených sýrskych mestách a v Ženeve sa vo štvrtok konalo ďalšie stretnutie zástupcov medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu, ktoré bolo zamerané práve na dopravu humanitárnej pomoci do všetkých 18 obkľúčených lokalít v Sýrii.


Ako s odvolaním sa na Egelanda uviedla agentúra DPA, za posledných 48 hodín sa potraviny, lieky a ďalšiu humanitárnu pomoc podarilo dopraviť do piatich lokalít, kde žije asi 80.000 civilistov. Ide o obyvateľov miest Madájá, Zabadání a Muaddamíja aš-Šám v okolí sýrskej metropoly Damask, ktoré dobyli protivládni povstalci a sú obkľúčené vládnou armádou, ako aj šiitské dediny Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktorých blokádu pred takmer 10 mesiacmi začali opoziční sunnitskí povstalci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies