COP bude namiesto Laurenta Fabiusa predsedať Ségolene Royalová

NETKY.SK • 17 Február 2016, 14:19 • 2 min
COP bude namiesto Laurenta Fabiusa predsedať Ségolene Royalová

PARÍŽ - Francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová dnes oznámila, že prijala ponuku prezidenta Francoisa Hollanda a ujme sa funkcie predsedajúcej Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o klimatickej zmene (COP).

slovakia

left justify in out

Francúzsko bude COP predsedať až do 7. novembra, keď túto funkciu na summite v Marrákeši odovzdá Maroku.

 

Royalová funkciu preberie po Laurentovi Fabiusovi, ktorý nechce kumulovať mandát predsedajúceho COP s výkonom funkcie predsedu francúzskej Ústavnej rady. Do nej bol Fabius vymenovaný Hollandom po svojom odchode z postu ministra zahraničných vecí.

 

Fabiusov pôvodný zámer, že by sa chcel popri predsedaniu Ústavnej rade venovať aj COP, vyvolal vo Francúzsku živú diskusiu, pripomenul dnes francúzsky denník Le Monde.

 

Le Monde tiež upozornil, že Royalová sa pri nedávnych zmenách vo francúzskej vláde nechala počuť, že ako ministerka by chcela prispieť k rozvoju medzinárodných vzťahov pri riešení problémov klímy. Vyjadrila tiež záujem "chopiť sa celej klimatickej agendy".

 

Royalová sa dnes pred novinármi vyjadrila, že svoje predsedníctvo v COP chce "poňať aktívne, efektívne a zachovať kontinuitu". Pripomenula v tejto súvislosti, že na vlaňajšom 21. zasadnutí COP v Paríži (COP21) bola šéfkou francúzskej delegácie.

 

Úlohou Royalovej bude dotlačiť svetové spoločenstvo k zintenzívneniu boja proti otepľovaniu planéty a presvedčiť ho o nutnosti plniť závery parížskej schôdzky COP, ktoré rátajú s obmedzením emisií skleníkových plynov. Neľahkou úlohou bude aj príprava COP22 v Maroku, konštatoval dnes Le Monde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies