Rozhovor s Borisom Kollárom: Zlodejov v pravici je toľko, že neviem, či by som s nimi chcel vládnuť

NETKY.SK • 15 Február 2016, 10:17 • 2 min
Rozhovor s Borisom Kollárom: Zlodejov v pravici je toľko, že neviem, či by som s nimi chcel vládnuť

BRATISLAVA - Ľudí na Slovensku najviac trápi finančná zadlženosť, finančné otrokárstvo a hlavne nespravodlivosť. Tvrdí to strana Sme rodina - Boris Kollár.

slovakia

left justify in out

Chce zaviesť exekučnú amnestiu. "Keď štát vedel v minulosti oddlžiť banky, súčasná vláda je zase schopná oddlžovať oligarchov (Váhostav), tak sa pýtam, prečo by sme si nemohli dovoliť oddlžiť ľudí?" hovorí Kollár vo volebnom rozhovore pre TASR.

 

 

-Kam sa Slovensko posunulo za posledné štyri roky?-

 

Ľudia to cítia horšie, ale vybudovalo sa veľa projektov z eurofondov. Z pohľadu infraštruktúry je to lepšie, ale z pohľadu ľudí horšie. Ľudia upadajú do väčších problémov, stávajú sa z nich finanční otroci. Je to zlé.

 

-O čom budú tieto voľby?-

 

Každé voľby by mali byť o zmene k lepšiemu, o napredovaní. Ľudia môžu vystaviť vláde účet.

 

-Prečo by mali ľudia voliť stranu Sme rodina?-

 

Lebo prinášame zmenu systému.

 

-Skúste konkrétnejšie.-

 

Chorý politický systém tu vytvára politických pseudopodnikateľov. Politici sú kúpení svojimi sponzormi, dostanú sa do politiky a potom celú svoju politickú kariéru prijímajú rozhodnutia v prospech tých, ktorí ich platia (sponzori), a nie tých, ktorí ich volia (voličov). Do politiky vstupujú s holými zadkami a o pár mesiacov majú 40-tisícové hodinky. Zapáči sa im to a už sú chytení. Ja nemám za sebou sponzorov, nemusím plniť ich požiadavky a môžem sa rozhodovať slobodne. A preto si celú politickú činnosť do posledného centu platím sám. To je ten zásadný rozdiel. Politici sa začali pozerať na iné záujmy a nie na záujmy ľudí. A tento systém potom nemôže fungovať pre ľudí. Toto musíme zmeniť.

 

-Čo teda konkrétne chcete robiť?-

 

Ja pomáham ľuďom už 25 rokov. Denne mi chodia listy, v ktorých ma ľudia žiadajú o pomoc. Nemajú na vozík, na jedlo, vyhadzujú ich z bytu, sú to matky s deťmi, ktoré nemajú čo deťom dať jesť... Skutočné katastrofy. Ľudí najviac trápi finančná zadlženosť, finančné otrokárstvo a hlavne nespravodlivosť.

 

-A ako to chcete riešiť?-

 

Na Slovensku je veľmi slabá finančná gramotnosť. A to využívajú pseudopodnikatelia, ktorí dávajú v nebankovkách pôžičky ľuďom, ktorí nespĺňajú podmienky na pôžičku v bankách. Ale keď tie podmienky nespĺňajú v bankách, tak nikde. Ale to pseudopodnikateľom neprekáža. Zarábajú na nešťastí ľudí, ožobračujú ich.

 

-Vláda a parlament už však opatrenia voči nebankovkám prijali.-

 

Najskôr nechali ľudí ožobráčiť a teraz to prijali. Navyše, sú to len kozmetické úpravy. Už teraz vedia, ako to obchádzať. Chcem riadne bojovať proti nebankovkám a prehnaným úrokom a poplatkom pre exekútorov. Treba si uvedomiť, že na Slovensku prebiehajú tri milióny exekúcií a nemajme pocit, že to sú všetko asociáli. Sú to normálni ľudia, ktorí sa mohli ocitnúť v tejto pasci nielen svojou vinou.

 

-Ako presne to chcete urobiť?-

 

Štát by mal mať zodpovednosť za toho človeka. Keď už štát nezabezpečil, aby školy naučili ľudí finančnej gramotnosti, tak by sa mal postarať o národ. Mal by začať s výučbou a tiež by mal ľudí z tohto systému vymaniť. Toto je jedna z našich priorít. Keď štát vedel v minulosti oddlžiť banky, súčasná vláda je zase schopná oddlžovať oligarchov (Váhostav), tak sa pýtam, prečo by sme si nemohli dovoliť oddlžiť ľudí?

 

-Slovensko má problém aj s nezamestnanosťou. Ako chcete bojovať s ňou?-

 

Riešil by som to cez poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Je potrebná potravinová sebestačnosť. Musíme donútiť poľnohospodárov, aby naozaj pestovali, dnes poľnohospodári dostávajú dotácie na plochu a toto sa musí zmeniť. Musí to naviazať na výrobu a zamestnanosť. Keď už majú dostať dotácie, mali by aj niečo pre ľudí vytvoriť. Som presvedčený, že keď sa štát zameria na potravinovú sebestačnosť, štát bude vedieť v poľnohospodárstve zamestnať veľa ľudí. Poľnohospodárstvo a cestovný ruch sú dnes zaznávané a treba ich nabudiť. Automobilky sa vám po čase zodvihnú a odídu. Dnes im dávame stimuly. Je to draho vykúpené. Pôdu a prírodu, cestovný ruch nám nikto nevezme. Na tom treba stavať. A treba podporovať našich malých a stredných podnikateľov.

 

-V školstve sú nespokojní učitelia. Ako by ste sa postavili k ich štrajku? A ako by ste riešili situáciu v školstve?-

 

Podporujem učiteľov. Tento národ má budúcnosť len v našich deťoch. Keď budeme mať nevzdelané deti a nebudeme mať dobrú koncepciu školstva, nikam sa neposunieme, budeme len národ montážnikov a murárov.

 

-Aj montážnikov a murárov potrebujeme.-

 

Jasné, ale nepozbierame sa na týchto profesiách. Pokiaľ neprejdeme na hi-tech a znalostnú ekonomiku, nemáme šancu prežiť.

 

-A čo problémy v zdravotníctve? Na tie máte aký liek?-

 

Na Slovensku je dosť peňazí. Ale zdravotníctvo je rozkrádané nenormálnym spôsobom. Tie toky rozkrádania treba uťať a reštartovať zdravotníctvo nanovo, aby fungovalo pre ľudí a nie pre pseudopodnikateľov. Požadujeme zaviesť systém DRG, sme jediná krajina v EÚ, ktorá ho nemá.

 

-V kampani sa objavila aj téma utečencov. Aký konkrétny problém má Slovensko s utečencami?-

 

Je to pre nás ohrozenie. My nie sme len Slovensko, ale aj EÚ. A tým, že sú otvorené hranice, tí ľudia sem môžu kedykoľvek prísť.

 

-Ale nie sú tu a nehrnú sa sem.-

 

Stále máme pocit, že nás sa to netýka, ale týka. Teraz je len v Nemecku jeden a pol milióna za minulý rok. Viete si predstaviť, čo nastane, keď tento rok prídu tri milióny? A to upozorňujem, že v pohybe je 10 miliónov ľudí. Úniu treba uzavrieť, nepriedušne. Teba chrániť najskôr svoju rodinu, svoj národ.

 

-Utečencov odmieta aj premiér Fico. Je vám bližší Smer alebo pravica? S kým by ste spolupracovali, ak by ste sa dostali do parlamentu?-

 

Ja som pravičiar, ale tých zlodejov v pravici je toľko, že neviem, či by som s nimi chcel vládnuť.

 

-Tak potom so Smerom.-

 

Určite nie.

 

-Čo potom chcete? Zostať v opozícii? Tam svoj program nepresadíte.-

 

Ale presadíme. Viem určite podporiť vládu pravicovej koalície, ale nebudem súčasťou tejto koalície. Môžem s nimi podpísať zmluvu o podpore takejto vlády. Samozrejme, výmenou za presadenie našich téz. Záleží mi na tom, aby sme splnili to, čo sme našim voličom sľúbili s dôvetkom, že budeme prísne kontrolovať takúto vládu. A v prípade akejkoľvek kauzy budeme ochotní odvolať akéhokoľvek ministra v parlamente v spolupráci s opozíciou.

 

-Povedzte návrhy, na ktorých budete trvať v prípade rokovaní o tejto dohode.-

 

Exekučná amnestia, aby sa uľavilo ľuďom. Musíme zastaviť ich finančné zotročovanie. A chceme znížiť dane a odvody malým a stredným podnikateľom. A chceme tiež zrušiť doplatky za lieky matkám s deťmi a dôchodcom.

 

Na koľko percent sa cítite?-

 

Spokojný budem, keď sa dostaneme do parlamentu a tam budeme môcť veci meniť v prospech ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies