Maďarič: Cieľom nie je primárne jednofarebná vláda, ale funkčná a stabilná

NETKY.SK • 13 Február 2016, 12:17 • 2 min
Maďarič: Cieľom nie je primárne jednofarebná vláda, ale funkčná a stabilná

BANSKÁ BYSTRICA - Politickým cieľom strany Smer-SD nie je primárne jednofarebná vláda, ale vláda s dostatočnou väčšinou, stabilná a nie príliš široká. V prejave na programovej konferencii Smeru-SD to dnes vyhlásil šéf volebnej kampane Smeru-SD a podpredseda strany Marek Maďarič s tým, že takáto vláda by bola pre Slovensko vhodná.

slovakia

left justify in out

Upozornil však, že takáto stabilná koalícia nie je jedinou možnosťou po voľbách, druhou je vláda bez Smeru-SD. "Musela by to byť vláda zložená z väčšieho množstva menších strán. Spájalo by ich iba to, že odmietajú ísť so Smerom-SD. Už teraz je však medzi nimi množstvo animozít," povedal.

 

Podľa Maďariča aj tie najlepšie zámery a ciele, ktoré má politická strana, si vyžadujú elementárny predpoklad, a to funkčnú, stabilnú, akcieschopnú vládu a vládnu koalíciu. "Naša základná téza preto znie: funkčná, stabilná a akcieschopná vláda. Smer-SD má záujem byť jej súčasťou. Malo by to byť nielen možné, ale aj pravdepodobné. Jedným z princípov je, že víťaz volieb sa stáva všeobecne akceptovateľným základným prvkom novej vlády. Opačný postup, teda obídenie víťaza, znamená vytvorenie nestabilnej, krehkej vlády plnej sporov, ktorá smeruje k rozpadu alebo praktikám kupovania poslancov," varoval Maďarič.

 

Poukázal na to, že súčasťou politickej scény sú strany štandardné, ako KDH, Most-Híd či SNS, či strany nové, ktoré majú ambíciu stať sa štandardnými, ako napr. Sieť. "Sú tu aj strany neštandardné, ktoré by v akejkoľvek koaličnej zostave boli skôr či neskôr príčinou rozpadu. Ich spoločnou črtou je, že sa zaklínajú, že oni vlastne ani stranami a politikmi nie sú. Ich jediným programom je agresívne vytváranie ilúzie, že všetci okrem nich sú zlí," povedal.

 

Podľa Maďariča ak niekto uvažuje o vládnej spolupráci s takouto stranou, je hazardér a politický samovrah. "S nami má Slovensko skúsenosť, že výsledkom bola vždy stabilná vláda, pokoj v štáte a dotiahnutý štvorročný mandát," uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies