Úradník, ktorý nechodil šesť rokov do práce dostal pokutu 27-tisíc eur

NETKY.SK • 13 Február 2016, 06:29 • 2 min
Úradník, ktorý nechodil šesť rokov do práce dostal pokutu 27-tisíc eur

CÁDIZ – Španielsky súd rozhodol, že zamestnanec verejnej správy, ktorý niekoľko rokov nechodil vôbec do práce, musí vrátiť takmer 27.000 eur z vyplatenej mzdy. Uviedla to v piatok agentúra AP, ktorá dostala do rúk januárový rozsudok. Pracovník mestskej vodárenskej spoločnosti sa podľa nej neukázal v kancelárii možno aj šesť rokov a "rozhodne ne

slovakia

left justify in out

pracoval" v rokoch 2007-2010, pričom od roku 2011 je na dôchodku. Bývalý zástupca starostu mesta Cádiz Jorge Blas pre denník El Mundo povedal, že podal podnet na vyšetrovanie, keď radnica chcela odovzdať zamestnancovi diplom pri príležitosti 20-ročnej práce pre mesto a vyšlo najavo, že ho vo vodárenskej spoločnosti, kam bol preložený z radnice, už veľmi dlho nik ani nevidel.

 

Vodárenská spoločnosť si myslela, že bol preložený nazad na radnicu. Samotný absentér nereagoval, keď sa ho pýtali, akú prácu robil, povedal Blas.

 

Vedenie mesta Cádiz požadovalo, aby bol dotyčný potrestaný pokutou vo výške ročného čistého zárobku - muž sa voči rozhodnutiu odvolal. Avšak januárový rozsudok znamenal definitívny koniec niekoľkoročného súdneho sporu.

 

Súčasný zástupca starostu Martin Vila povedal, že je prekvapený, ako mohol byť "niekto celé roky v pracovnom pomere a poberať mzdu bez toho, aby vôbec niečo robil".

 

Prípad mal aj politický podtón, Vila spomenul tvrdenia, podľa ktorých bol absentér obeťou šikany na pracovisku zo strany členov konzervatívnej Ľudovej strany (PP). Tá vládla v Cádize v rokoch 1995-2015, keď ju zosadila ľavicová koalícia na čele s protireformnou stranou Podemos (Môžeme).

 

Pracovník mestskej správy španielskeho Cádizu Joaquin nechodil do práce vyše šesť rokov, mesačne bral plat a nikomu nechýbal. Jeho počínanie vyšlo najavo len v minulých dňoch, keď ho vedenie mesta chcelo oceniť plaketou za 20 rokov práce pre Cádiz.

 

Takú dlhú dovolenku si mohol Joaquin vybrať len preto, lebo medzi vedením mesta a šéfom jeho nového pôsobiska nedošlo k dohode o spôsobe jeho kontroly. Vedenie mesta Joaquina preložilo do vodární a v nich mal dohliadať na budovanie čistiarne odpadových vôd. "Radnica si myslela, že zamestnanec je vo vodárňach a ich riaditeľ sa domnieval, že zostal na mestskom úrade," spomína si bývalý člen mestskej rady José Blas Fernandez.

 

Joaquin sa teraz pokladá za obeť politického obťažovania. Podľa informácií denníka El Mundo tvrdí, že ho vedenie mesta preložilo na pracovnú pozíciu bez konkrétnej náplne z politických dôvodov. Údajne sa občas objavoval na novom pracovisku. Nebráni sa tvrdeniu, že ho mesto platilo za ničnerobenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies