Situácia na Slovensku bola vlani historicky najmenej negatívna

NETKY.SK • 11 Február 2016, 12:24 • 2 min
Situácia na Slovensku bola vlani historicky najmenej negatívna

BRATISLAVA - Situácia bola vlani na Slovensku historicky najmenej "mizerná". Hospodárstvo rástlo najrýchlejšie od roku 2010, znížil sa počet nezamestnaných a vďaka chýbajúcej inflácii Slováci reálne aj zarobili. V európskom porovnaní však Slovensko stále na tom nie je najlepšie. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavili na základe takzvaného indexu mizérie.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli analytici banky, Slovensko vlani dosiahlo najlepší výsledok indexu mizérie od roku 1998, odkedy sú harmonizované údaje o nezamestnanosti dostupné. "Index sa však stále pohybuje nad úrovňou 10 %. Len pre porovnanie, na začiatku nového milénia to však bolo až 31,1 %," priblížila analytička banky Dominika Ondrová.

 

Nelichotivo obstálo Slovensko v európskom porovnaní. Nachádza sa totiž v indexe na konci rebríčka krajín Európskej únie. "Umiestnilo sa až na 23. priečke, teda ako krajina so šiestym najhorším indexom mizérie, na úrovni 11,2 %. Európsky priemer bol v roku 2015 o niečo nižší a dosiahol hodnotu 9,4 %," doplnila Ondrová.

 

Priemer za eurozónu bol však veľmi podobný tomu slovenskému, keď predstavoval 10,9 %. "Pod výšku indexu mizérie sa v súčasnosti podpisuje najmä miera nezamestnanosti, keďže miera inflácie sa vo väčšine európskych ekonomík nachádza v zápornom teritóriu, alebo len tesne nad nulou," objasnila Ondrová.

 

Najmizernejšia situácia je podľa indexu v Grécku, kde dosiahol vlani 24 %, nakoľko je tam bez práce každý štvrtý človek. V porovnaní s rokom 2008 sa v krajine index zhoršil až o 12 percentuálnych bodov. "Podľa tohto ukazovateľa je situácia horšia ako na Slovensku už len v Portugalsku, Chorvátsku, Španielsku a na Cypre. Naopak, najlepšia je situácia v Nemecku, kde index mizérie nedosahuje ani 5 %," uviedla Ondrová. Druhé miesto obsadila Česká republika, lepšie ako Slovensko sú na tom aj ďalšie susedné štáty. V Poľsku index mizérie vlani dosiahol 6,8 % a v Maďarsku 7 %. Neslávne prvenstvo za uplynulý rok získala Venezuela, ktorá je "najmizernejšou" ekonomikou sveta.

 

Pri výpočte indexu sa vychádza z miery nezamestnanosti a inflácie v krajine. Ako však podotkla Ondrová, tieto ukazovatele sú len veľmi všeobecné, a preto čelia kritike. "Pravdou je, že o stave a bohatstve danej ekonomiky nemožno rozhodovať len na základe dvoch veličín. Dôležitým ukazovateľom je hrubý domáci produkt pripadajúci na jedného obyvateľa," priblížila Ondrová. To, že index mizérie "treba brať s istou rezervou" potvrdzuje aj fakt, že medzi najmizernejšie ekonomiky sveta sa dostali aj vyspelé krajiny ako Švédsko, Fínsko, Kanada, či Austrália. "Tie sú vo všeobecnosti považované za krajiny s vysokou životnou úrovňou," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies