Odborník o Matovičovom údajnom podvode: Teraz je na ťahu daňový úrad

NETKY.SK • 11 Február 2016, 09:25 • 2 min
Odborník o Matovičovom údajnom podvode: Teraz je na ťahu daňový úrad

BRATISLAVA - Živnostník, ktorý predá časť svojho podniku, musí archivovať účtovníctvo, a to niekoľko rokov. Z príjmu, ktorý predajom získal, musí zaplatiť dane, nie je od nich oslobodený.

slovakia

left justify in out

Vysvetľuje to daňový poradca Róbert Janeček z firmy CCS Tax v súvislosti s kauzou spojenou so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom. Daňový poradca Róbert Janeček na otázku denníka Pravda, či platí, že predaj z podielu firmy nadobudnutej pred rokom 2004 je oslobodený od dane z príjmu, odpovedal: "V prípade živnostníkov nie, ale ak by podiel vo firme predávala právnická osoba, tak áno. Pokiaľ hovoríme o predaji obchodného podielu nadobudnutý v spoločnosti s ručením obmedzeným ešte pred rokom 2004, ten by bol oslobodený od dane z príjmu. Toto obdobie sa nevzťahuje na predaj podniku alebo jeho časti živnostníkom".

 

Na otázku, či nejde v prípade Igora Matoviča o snahu predajom časti živnosti optimalizovať svoju daň z príjmu, Róbert Janeček konštatoval: "Takto od stola sa nedá povedať či áno, alebo nie. Na to by ste museli vidieť všetky podklady a je úlohou daňového úradu rozhodnúť o tom, či boli alebo neboli zaplatené všetky dane. Ak povedia, že áno, všetko je v poriadku, ak zistia, že nie, išlo o podvod, nasleduje doplatenie krátenej dane a sankcia. Samotná transakcia z podnikateľského účtu na súkromný je legálna v prípade, ak živnostník zo svojej podnikateľskej činnosti zaplatil všetky dane".

 

Predseda vlády SR v piatok 5. februára obvinil predsedu OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 miliónov korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti.

 

 

img

 

V rámci fiktívneho prevodu podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo firmy za dobu jej existencie, teda roky 1997 až 2008. Celé účtovníctvo regionPressu podľa Fica skončilo v zbere, Vandák to povedal daňovému úradu. Podľa premiéra Matovič 10. októbra 2008, teda dva mesiace po prevode firmy, od zmluvy o predaji odstúpil. Predseda OĽaNO Igor Matovič všetky obvinenia premiéra odmietol, tvrdenia označil za lož a predsedu vlády za klamára. Matovič dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Fico navyše povedal, že líder OĽaNO Igor Matovič klamal pri svojej reakcii na jeho obvinenia v dvoch zásadných otázkach. A to v tom, že povedal, že si nepamätá, či odstúpil od zmluvy s Pavlom Vandákom a aj v tom, že nedostal zvyšný milión korún z prevodu svojho podniku regionPRESS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies