Benátska komisia začala skúmať zmeny prijaté novou poľskou vládou

NETKY.SK • 8 Február 2016, 10:38 • 2 min
Benátska komisia začala skúmať zmeny prijaté novou poľskou vládou

VARŠAVA - Členovia Benátskej komisie začali dnes vo Varšave sériu stretnutí s poľskými predstaviteľmi, ktorí ich podľa agentúry AP chcú presvedčiť, že nedávne zmeny vo fungovaní poľského Ústavného súdu sú v súlade s ústavou krajiny aj s právnymi štandardmi EÚ.

slovakia

left justify in out

Delegácia Benátskej komisie na čele s Giannim Buquicchiom začala dnes svoje rokovania vo Varšave stretnutím s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Poľská vláda požiadala o tento monitoring koncom uplynulého roku po tom, ako nové právne normy týkajúce sa Ústavného súdu vyvolali v Poľsku sériu pouličných demonštrácií a svoje obavy o ďalší vývoj v Poľsku prejavila aj EÚ.


Benátska komisia je poradným orgánom Rady Európy, ktorého členmi sú právni experti. Jej zistenia, ktoré budú v prípade Poľska zverejnené zrejme do niekoľkých týždňov, nie sú záväzné.
Masové demonštrácie prívržencov i odporcov novej vlády sa v Poľsku konajú od konca minulého roku, keď vlády ujal kabinet premiérky Beaty Szydlovej. Znepokojenie z vývoja v Poľsku vyjadrili aj predstavitelia EÚ.


Vláda po svojom nástupe uskutočnila rozsiahle personálne výmeny v štátnych podnikoch, tajných službách, armáde a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane Expertného centra kontrarozviedky NATO prevádzkovaného Slovenskom a Poľskom.

 

Terčom kritiky je aj nový mediálny zákon, ktorý ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Protivládne protesty v Poľsku organizuje nové zoskupenie nazvané Výbor na ochranu demokracie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies