Firmy si poistením pohľadávok znížia riziká obchodovania

NETKY.SK • 4 Február 2016, 09:10 • 2 min
Firmy si poistením pohľadávok znížia riziká obchodovania

BRATISLAVA – Slovenské firmy zo strachu z nedobytných pohľadávok radšej zadržiavajú hotovosť a neinvestujú ďalej alebo sa nepúšťajú do rizikových obchodov či expanzie, ktoré by im mohli priniesť rast.

slovakia

left justify in out

Práve súčasné ekonomické prostredie by podľa generálnej tajomníčky Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) Dariny Huttovej malo viesť podniky k ostražitosti. Pripomína preto, že riziká nesplatenia pohľadávok sa dajú poistiť.

 

"Pre firmu je platenie poistného len nepatrnou čiastkou toho, čo by musela zaplatiť v prípade, že by došlo k nechcenému. Teda k poistnej udalosti na strane firmy alebo jej obchodného partnera," skonštatovala Huttová.

Pri poistení pohľadávok firma môže existovať ďalej, aj keď jej kľúčový obchodný partner zlyhá. Poisťovňa totiž, ako ďalej upozornil obchodný riaditeľ spoločnosti Coface Slovensko Dušan Pukač, pravidelne jeho situáciu monitoruje. "Ak u dlžníka dôjde k negatívnym zmenám, poisťovňa na to klienta okamžite upozorní. Situáciu ďalej sleduje. Na základe finančných výkazov a dostupných informácií o vývoji v danom sektore, v krajine alebo v ekonomike reaguje zmenou kreditného limitu. Pri poistení pohľadávok pravidelne hodnotí aj ich bonitu. Poistné pokrýva nielen riziko ich nezaplatenia, ale aj neochotu obchodného partnera platiť načas. Firme v prípade insolvencie dlžníka poistné plnenie znižuje straty," podčiarkol Pukač. Zdôraznil tiež, že spoločnosti si vďaka poisteniu môžu znížiť aj zbytočne vysoké rezervy pre prípad vzniku problematických udalostí, čím si na druhej strane uvoľnia cash flow.

 

"Už dnes mnohé banky na Slovensku prihliadajú na poistenie pohľadávok ako dodatočnú formu zabezpečenia. Klientovi to môže pomôcť pri získaní alebo zvýšení či už kontokorentného úveru, alebo iného druhu financovania," upozornil Pukač.

 

Správne si treba nastaviť aj poistené krytie. Prípadne aj pripoistenie, ak ide o politicky, vojensky či inak nestabilné oblasti. Poistenie exportu a importu by podľa Pukača malo patriť k základnej výbave tých firiem, ktoré chcú obchodovať so zahraničnými spoločnosťami.

 

"Kým o slovenských si môžu zistiť podrobnejšie údaje, sledovať situáciu v okolitých krajinách je náročnejšie. Poistiť si môžu export alebo import, avšak vzhľadom na súčasnú politickú aj ekonomickú situáciu vo svete je vo väčšine prípadov lepšie mať komplexne pokryté všetky riziká," myslí si Pukač. Vhodné je to najmä vtedy, ak obchody smerujú do nestabilných krajín, prípadne do krajín mimo Európskej únie. Doplnkovo sa dá poistiť krytie neuhradenia pohľadávok z dôvodu konfliktu, ale napríklad aj krytie menového obmedzenia pri prevode peňažných prostriedkov.

 

Firmy sa poistením vedia ochrániť aj pred takými rizikami, ktoré vzniknú z dôvodu prírodnej katastrofy. Tiež pred rizikom vzniku pohľadávok spojených s výrobou. Poistiť sa dajú aj zálohové platby, ale aj záväzné objednávky či sporné pohľadávky. "Firma tak po nahlásení poistnej udalosti môže dostať zálohu na poistné plnenie. Poisťovňa zároveň čaká na vyriešenie sporu, aby klient mohol ďalej fungovať bez dosahu nezaplatenej pohľadávky," dodal Pukač. Odporúča však preveriť si finančnú stabilitu partnera ešte pred vznikom obchodného vzťahu. Nielen si na internete prečítať o firme referencie, ale osloviť aj jej partnerov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies