Režisér Asif Kapadia pripravuje dokument o legendárnom Maradonovi

NETKY.SK • 29 Január 2016, 13:59 • 2 min
Režisér Asif Kapadia pripravuje dokument o legendárnom Maradonovi

LONDÝN - Anglický režisér indického pôvodu Asif Kapadia, známy vďaka dokumentu Amy (2015) o zosnulej speváčke Amy Winehouse, pripravuje dokumentárny film o argentínskom futbalistovi Diegovi Maradonovi.

slovakia

left justify in out

Novinka priblíži kariéru 55-ročného legendárneho športovca v období, keď bol členom futbalového klubu v Neapole. Kapadia v snímke plánuje použiť aj zábery z osobného archívu futbalistu, ktorého považujú za jedného z najlepších hráčov histórie.


Ako Kapadia prezradil, film o Maradonovi chcel nakrútiť už dlho. “Zapôsobila na mňa jeho osobnosť, jeho nadanie, úprimnosť, vášeň, humor a zraniteľnosť. Fascinovala ma jeho cesta. Bol lídrom, svoje tímy posunul na vrchol, no v jeho kariére bolo aj veľa pádov. Bol vždy mužom bojujúcim proti systému, proti bohatým, silným a bol ochotný urobiť čokoľvek, použiť svoju šikovnosť a inteligenciu, aby vyhral,” vyjadril sa filmár.


Na snímke sa budú podieľať aj James Gay-Rees a Chris King, ktorí s Kapadiom spolupracovali na filme o Winehouse. Produkciu zastreší aj Paul Martin, ktorý produkoval dokument Ronaldo (2015) o portugalskom futbalistovi Cristianovi Ronaldovi.


Asif Kapadia nakrútil snímky Bojovník (2001), Nočná mora (2006), Far North (2007) či Ali and Nino (2016), no celosvetovú slávu mu priniesla jeho dokumentárna tvorba. Na konte má dokument Senna (2010) o brazílskom automobilovom pretekárovi Ayrtonovi Sennovi, za ktorý získal cenu publika na filmovom festivale Sundance. Okrem toho snímka získala dve ceny BAFTA. Ešte väčší úspech však Kapadiovi priniesol spomínaný film Amy.

 

Titul sa stal najlepším európskym dokumentom roka 2015 a tiež si vyslúžil ocenenia na Hollywood Film Awards, Critics’ Choice Awards a od americkej Národnej spoločnosti filmových kritikov. Na filmovom festivale v Cannes sa uchádzal o cenu Zlaté oko a Queer Palm. Je tiež nominovaný na Oscara a uchádza sa aj o cenu BAFTA v kategóriách Najlepší britský film a Najlepší dokument.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies