Ceny v eurozóne medziročne vzrástli, najviac zdraželi služby

NETKY.SK • 29 Január 2016, 11:53 • 2 min
Ceny v eurozóne medziročne vzrástli, najviac zdraželi služby

BRATISLAVA - Ceny v eurozóne v januári v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška posilnili o 0,4 %.

slovakia

left justify in out

V decembri 2015 bola medziročná inflácia na úrovni 0,2 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Úrad odhaduje, že najvýraznejšie sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšili ceny v segmente služieb.


Podľa predbežných údajov sa ceny služieb zvýšili o 1,2 %, po raste o 1,1 % v decembri. Ceny potravín, alkoholu a tabaku spomalili medziročný rast na 1,1 % z decembrových 1,2 %. Rast cien priemyselných tovarov sa v januári zrýchlil na 0,7 % z decembrových 0,5 %. Energie boli v januári v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška lacnejšie o 5,3 %, pričom v decembri vykázali pokles cien o 5,8 %.


Eurostat uvádza tzv. rýchly odhad miery inflácie eurozóny na základe predbežných hodnôt indexu spotrebiteľských cien menovej únie (MUICP), pričom kombinuje historické hodnoty s čiastkovými údajmi o priebežnom vývoji cien v jednotlivých členských štátoch eurozóny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies