Bach verí, že Rio pripraví vášnivé hry napriek hlbokej ekonomickej kríze

NETKY.SK • 28 Január 2016, 10:44 • 2 min
Bach verí, že Rio pripraví vášnivé hry napriek hlbokej ekonomickej kríze

ATÉNY - Brazília sa nachádza v hlbokej ekonomickej kríze, napriek tomu olympijskými hrami pozitívne prevalcuje všetky negatíva súčasnosti.

slovakia

left justify in out

Tieto prorocké slová vyriekol prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach počas súčasnej návštevy Atén. "Krajina je v kríze, ale nepochybujem o tom, že brazílske olympijské hry budú plné života a vášne pre šport," uviedol Thomas Bach. Odvtedy, čo Brazílii v roku 2009 priklepli Hry XXXI. olympiády, sa krajina zmieta vo finančných problémoch a najnovšie čelí zdravotnému riziku okolo vírusu zika prenášanom komármi.

 

Ohrozené sú najmä tehotné ženy a ich potomkovia. V Brazílii sa od októbra narodilo takmer 4-tisíc detí s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu.

 

"Keď zostáva do začiatku hier pol roka ako teraz, neexistuje krajina, ktorá by v tejto fáze prípravy nemala problémy. Ak vezmeme do úvahy okolnosti, za ktorých naši brazílski priatelia pripravujú tento najväčší športový sviatok, musíme iba oceniť ich snahu a prácu, ktorú odvádzajú. Tešme sa teda na to, keď sa otvoria štadióny a budeme môcť spolu precítiť atmosféru hier," použil Bach značne diplomatický slovník.


Nemecký šéf MOV má na štvrtok v Aténach naplánovanú návštevu utečeneckého tábora. Grécko momentálne zápasí s vážnou utečeneckou krízou, ktorej hnacím motorom je občianska vojna v neďalekej Sýrii. Bach sa chystá navštíviť aj starobylý Panaténajský štadión v centre mesta, kde sa v roku 1896 uskutočnili prvé olympijské hry moderného veku. Štadión Panathinaikon je z pentelského mramoru, rovnako ako Partenon na Akropole. Má tvar podkovy, 46 radov a pojme 60 000 divákov. Počas OH 2004 bol práve na tomto mieste cieľ maratónskeho behu mužov aj so Slovákom Marcelom Mataninom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies