KĽDR sa údajne pripravuje na odpálenie rakety s dlhým doletom

NETKY.SK • 28 Január 2016, 08:30 • 2 min
KĽDR sa údajne pripravuje na odpálenie rakety s dlhým doletom

SOUL - Severná Kórea možno už v priebehu týždňa odpáli raketu s dlhým doletom. Správu priniesla dnes agentúra Kjódó, ktorá sa v nej odvoláva na nemenovaného predstaviteľa japonskej vlády.

slovakia

left justify in out

Tieto podozrenia vyplývajú z analýzy družicových záberov severokórejskej odpaľovacej rampy Tončchan-ni, kde bola zaznamenaná zvýšená aktivita. Japonský zdroj však neposkytol žiadne iné relevantné údaje. Správa prichádza v čase, keď Bezpečnostná rada OSN rokuje o nových sankciách voči Pchjongjangu, ktorý 6. januára uskutočnil štvrtú jadrovú skúšku. KĽDR už čelí sankciám kvôli jadrovému aj raketovému programu.

 

Severná Kórea naposledy uskutočnila odpálenie rakety s dlhým doletom koncom roku 2012. Experti sa domnievajú, že ide o súčasť úsilia zostrojiť medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá by mohla niesť jadrovú hlavicu. Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho čínsky rezortný kolega Wang I sa v stredu na rokovaní v Pekingu zhodli na potrebe novej rezolúcie BR OSN voči KĽDR, konkrétnych krokov je však zatiaľ iba málo.

 

Pchojgjang tvrdí, že 6. januára vykonal úspešný test vodíkovej bomby. Spojené štáty a vlády iných krajín, ako aj odborníci však vyjadrili pochybnosti, že KĽDR v tomto smere učinila taký významný technologický pokrok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies