Turecká prokuratúra žiada doživotie pre novinárov denníka Cumhuriyet

NETKY.SK • 27 Január 2016, 13:38 • 2 min
Turecká prokuratúra žiada doživotie pre novinárov denníka Cumhuriyet

ISTANBUL - Turecká prokuratúra žiada doživotný trest odňatia slobody pre dvoch tamojších novinárov, ktorí informovali o dodávkach zbraní pre militantov v Sýrii pod taktovkou vlády.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes denník Cumhuriyet (vysl. džumhurijet), v ktorom dvojica pracuje.

 

Podľa tohto zdroja už istanbulská prokuratúra dokončila obžalobu. Ak ju súd prijme, môže sa začať súdny proces, poznamenáva agentúra AP.

Šéfredaktora Cumhuriyetu Cana (vysl. džana) Dündara a šéfa regionálnej redakcie tohto denníka v Ankare Erdema Güla v novembri vzali do väzby po obvinení zo špionáže a terorizmu.

 

Denník Cumhuriyet (Republika) v máji zverejnil videozáznam, ktorý zachytával príslušníkov tureckej polície pri otváraní debien so zbraňami a muníciou, nájdených v kufri nákladných áut smerujúcich do Sýrie, ktoré pravdepodobne patrili tureckej tajnej službe (MIT).

 

Cumhuriyet vtedy napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom.

 

Turecká vláda obvinenie poprela a vyhlásila, že kamióny neprevážali zbrane, ale humanitárnu pomoc. Niektorí z úradníkov však neskôr pripustili, že vo vozidlách boli zbrane alebo munícia.

 

Turecký prezident Recep (vysl. redžep) Tayyip Erdogan (vysl. erdoan) vyhlásil, že tí, ktorí majú túto správu na svedomí, ohrozili bezpečnosť krajiny a "zaplatia za to vysokú cenu". Erdogan osobne podal trestné oznámenie na Dündara a Güla, ktoré odštartovalo vyšetrovanie novinárov.

 

Prípad vyvolal vlnu medzinárodnej kritiky ohľadne slobody prejavu a tlače v Turecku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies