Pellegrini avizuje vznik druhého pilieru financovania

NETKY.SK • 14 Január 2016, 12:48 • 2 min
Pellegrini avizuje vznik druhého pilieru financovania

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Peter Pellegrini si vie predstaviť, že v ďalšom volebnom období by vznikol tzv. druhý pilier financovania športu.

slovakia

left justify in out

"To znamená prostredníctvom športových poukazov pre deti, ktoré by peniaze použili priamo v jednotlivých kluboch, kde športujú. Mohlo by to byť financované z tzv. fondu prevencie,“ povedal Pellegrini v rozhovore pre agentúru SITA.


Do novozriadeného fondu prevencie, z ktorého by sa financovali športové poukazy pre deti, by podľa Pellegriniho mali prispievať zdravotné poisťovne, a to nejakým percentom, respektíve pevne stanoveným podielom z vybraného zdravotného poistenia. "Pretože si myslím, že peniaze investované do športu a zdravia obyvateľov sa nám vrátia niekoľkonásobne v tom, že nebudeme musieť tú generáciu liečiť a používať veľké finančné prostriedky na zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlil predseda parlamentu. Práve doriešenie otázky športových poukazov pre deti podpredsedovi Smeru-SD chýba v zákone o športe, ktorý prijal parlament minulý rok. Zákon o športových poukazoch pre deti hovorí, nedefinuje však spôsob ich financovania.


"Veľmi si vážim širokú podporu, ktorú našiel zákon vo verejnosti aj pri schvaľovaní v parlamente. Netvrdím, že je úplne dokonalý a pravdepodobne bude potrebné počas roka 2016 reagovať drobnými doladeniami na tie okolnosti, ktoré sme možno nedokázali úplne predvídať. Ale dôležitá je jedna vec, že by mal zaviesť transparentné prostredie, transparentnosť a možnosť kontroly zo strany športovcov a funkcionárov, ako aj laickej kontroly,“ uviedol Pellegrini.


Za tri najväčšie problémy slovenského športu považuje podpredseda Smeru-SD samotné podfinancovanie tejto oblasti za posledných 15 rokov. "Zároveň je to nedostatočná športová infraštruktúra, modernizačný dlh a potreba výstavby nových športovísk, respektíve rekonštrukcia tých pôvodných. Negatívne vnímam znížený záujem mladých ľudí o pohyb a športovanie ako také,“ uzavrel predseda NR SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies