Ministerstvo chce konsenzus pre nový stavebný zákon, má riešiť bezbariérovosť i statiku

NETKY.SK • 7 Január 2016, 14:26 • 2 min
Ministerstvo chce konsenzus pre nový stavebný zákon, má riešiť bezbariérovosť i statiku

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja bude naďalej hľadať a pokúšať sa dosiahnuť konsenzus, aby bol schválený nový stavebný zákon. Momentálne začalo diskusiu s odborníkmi a pripravuje zmeny, ktoré sa budú týkať napríklad bezbariérovosti alebo problematiky statiky stavieb.

slovakia

left justify in out

"Tieto rokovania sa len začínajú a do legislatívneho procesu sa tieto zmeny dostanú pravdepodobne v druhej polovici roka 2016. O konkrétnych opatreniach je predčasné teraz hovoriť," informoval vo štvrtok agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa.


Nový stavebný zákon mal podľa ministerstva výrazným spôsobom prispieť k rozvoju sektoru stavebníctva. "Išlo o moderný flexibilný zákon, ktorý reflektoval na aktuálne potreby. Bol pripravený v rámci maximálne možného konsenzu, ktorý mohol byť dosiahnutý," uviedol Kóňa. Ako dodal, pre rôzne tlaky boli nútení tento zákon z legislatívneho procesu stiahnuť.


Návrh nového stavebného zákona, ktorý vznikal tri roky, mal nadobudnúť účinnosť 1. júla tohto roka. Minister dopravy a výstavby Ján Počiatek návrh zákona stiahol z rokovania parlamentu vlani v septembri počas druhého čítania po kritike časti opozície a profesijných združení. Prijatie nového stavebného zákona, ktorý mal nahradiť súčasný platný z roku 1976, vrátane množstva noviel, totiž podmieňoval dosiahnutím konsenzu v parlamente, čo sa nestalo.

 

Návrhom nového stavebného zákona sa tak bude zaoberať nová vláda a parlament, ktoré vzniknú z marcových volieb. Nový stavebný zákon mal podľa Počiatka urýchliť a zvýšiť efektívnosť výstavby. Cieľom bolo riešiť aktuálny celospoločenský problém zníženia úrovne disciplíny vo výstavbe. Do návrhu zákona boli podľa ministra zapracované nové mechanizmy pre zefektívnenie procesných postupov, ako aj nástroje postupnej eliminácie dôsledkov živelného, nelegálneho osídľovania niektorých území.

 

Návrh zákona rozširoval povinnosť mať územný plán na všetky obce. Zaviesť mal taktiež zastavovací plán s podrobnými lokálnymi zastavovacími podmienkami a nahradiť terajšie ad hoc rozhodovania stavebných úradov o umiestnení stavby v správnom konaní.


Pri drobných stavbách malo byť konanie zrušené úplne a pri jednoduchých stavbách sa malo spojiť so stavebným povoľovaním do jediného konania. Ministerstvo od toho očakávalo zjednodušenie a skrátenie schvaľovacieho procesu stavieb. Návrh tiež spresňoval postup stavebných úradov pri nepovolených stavbách, najmä ich presným definovaním a zohľadnením účasti investora na porušení zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies