Severokórejskú jadrovú skúšku odsúdili aj EÚ a Rusko

NETKY.SK • 6 Január 2016, 12:55 • 2 min
Severokórejskú jadrovú skúšku odsúdili aj EÚ a Rusko

BRUSEL - Vykonanie skúšky vodíkovej bomby Severnou Kóreou by bolo "závažným porušením" medzinárodného záväzku tejto krajiny nevyvíjať jadrové zbrane, uviedla dnes podľa agentúry Reuters šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

"Ak sa to potvrdí, pôjde o závažné porušenie medzinárodného záväzku Severnej Kórey nevyvíjať jadrové zbrane a nevykonávať ich skúšky tak, ako to stanovuje viacero rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," povedala Mogheriniová, pričom dodala, že ak Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) skúšku vodíkovej bomby skutočne vykonala, predstavovalo by to "hrozbu pre mier a bezpečnosť v celej oblasti severovýchodnej Ázie".


V podobnom duchu komentovalo správy o úspešnej skúške severokórejskej vodíkovej bomby aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Takéto kroky povedú len k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove, ktorý sa už teraz vyznačuje vysokým potenciálom pre vznik ozbrojenej alebo politickej konfrontácie," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.


KĽDR dnes oznámila, že vykonala skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia", ktoré predstavuje pozdvihnutie tamojšej "jadrovej sily na ďalší stupeň". Podľa vyhlásenia prečítaného v štátnej televízii bol tento test "dokonale úspešný".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies