General Motors investuje do taxislužby Lyft

NETKY.SK • 5 Január 2016, 12:13 • 2 min
General Motors investuje do taxislužby Lyft

SAN FRANCISCO - Americká automobilka General Motors (GM) oznámila, že investuje do najväčšieho konkurenta firmy Uber, do alternatívnej taxislužby Lyft.

slovakia

left justify in out

Cieľom investície vo výške 500 mil. USD bude plán vytvorenia samoriadiacich áut, nazývaných aj autonómne vozidlá, ktoré budú využívať v tzv. zdieľanej doprave. "Máme spoločný výhľad do budúcnosti," povedal riaditeľ GM Dan Ammann.


Investícia výrobcu áut GM je jednou z najväčších smerujúcich do inej spoločnosti. Spolupráca firiem je zameraná na spojenie činností automobilky vyvíjajúcej samoriadiace autá a softvéru taxislužby, ktorý cez mobilnú aplikáciu spája vodičov s pasažiermi a automatizuje platby. Spoločnosti plánujú vytvoriť sieť automobilov bez vodičov, ktoré budú tak ako alternatívne taxislužby Uber a Lyft ponúkať tzv. zdieľanú jazdu. "Myslíme si, že naša firemná a osobná preprava sa v nasledujúcich piatich rokoch zmení viac ako v posledných päťdesiatich," uviedol riaditeľ GM pre agentúru Reuters.


V rámci investície sa riaditeľ GM stane členom správnej rady alternatívnej taxislužby. Spoločnosti tiež avizovali, že General Motors ponúkne vodičom taxislužby Lyft krátkodobý prenájom svojich áut.


Oznámenie o investícii a spolupráci medzi GM a Lyft prišlo po tom, čo automobilky Toyota a Ford informovali o plánoch osvojiť si softvér, ktorý aplikáciou spája cestujúcich s vodičmi. Tieto kroky automobiliek sú reakciou na činnosti technologických firiem Apple, Tesla Motors a Alphabet, ktorými si môžu zabezpečiť dominantné postavenie v oblasti autonómnych vozidiel a budúcnosti áut.

(1 EUR = 1,0898 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies