Čínsky umelec Wej-wej plánuje na ostrove Lesbos postaviť pamätník utečencom

NETKY.SK • 2 Január 2016, 06:30 • 2 min
Čínsky umelec Wej-wej plánuje na ostrove Lesbos postaviť pamätník utečencom

ATÉNY/BERLÍN - Čínsky umelec a disident Aj Wej-wej plánuje na gréckom ostrove Lesbos postaviť pamätník na pamiatku utečencov, ktorí zahynuli v Egejskom mori. Ostrov, kam denne dorazia stovky migrantov, tento týždeň osobne navštívil spolu s jeho starostom Spyrosom Galinosom, aby si vybral potenciálne miesto pre svoj projekt.

slovakia

left justify in out

"To, čo som videl, sa ma dotklo ako človeka a umelca," povedal v piatok agentúre DPA 58-ročný Wej-wej, ktorý žije v Berlíne. "Sme svedkami historickej udalosti a ja sa jej ako umelec musím zúčastniť," dodal.


O presnej podobe pamätníka Aj Wej-wej zatiaľ nemá žiadnu predstavu. So spolupracovníkmi si však na ostrove už zriadil štúdio. Na projekte sa budú podieľať aj jeho študenti. Umelec očakáva, že pomník by mohol byť dokončený do konca tohto roka. Momentálne naň hľadá sponzorov.


Na tlačovej konferencii v Aténach Aj Wej-wej povedal, že pred návštevou ostrova si nedokázal predstaviť, aké veľké rozmery má táto humanitárna kríza. Svet podľa neho ešte stále nechápe, aké dôležité je pomôcť Grékom a utečencom na jeho území.


V roku 2015 prišlo podľa oficiálnych údajov do Európy cez Stredozemné, resp. Egejské more viac ako 850.000 migrantov a utečencov. Najmenej 500 z nich sa pritom utopilo, desiatky ľudí sú nezvestné.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies