Záchranárom na budúci rok porastú mzdy

NETKY.SK • 20 December 2015, 11:37 • 2 min
Záchranárom na budúci rok porastú mzdy

BRATISLAVA - Zdravotníckym záchranárom pracujúcim v záchrannej zdravotnej službe od januára budúceho roka porastú mzdy.

slovakia

left justify in out

Novela zákona o poskytovateľoch záchrannej zdravotnej služby, ktorú tento týždeň opätovne schválila Národná rada SR, stanovuje minimálny mzdový nárok zdravotníckeho záchranára v záchrannej službe, ktorý predstavuje 0,81-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve v roku 2014. Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov Marián Hudák považuje za úspech, že zákon sa vzťahuje nielen na ústavné zdravotnícke zariadenia a ich zamestnancov, ale aj na záchrannú zdravotnú službu, keďže v prvom návrhu novely zákona záchranári nefigurovali.


"Na našich spoločných rokovaniach s Ministerstvom Zdravotníctva SR a poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby sme vecnou argumentáciou dospeli k spoločnému záveru, že záchranári nemôžu ostať popri sestrách, fyzioterapeutoch, asistentoch a ďalších zdravotníckych profesiách mimo zákona," dodal.


Podľa šéfa komory by sa odborne zdatní záchranári s dlhodobou praxou, ktorí boli doteraz ohodnotení za výkon pracovných činností vyššou mzdou, mali odlišovať aj po novelizácii zákona od kolegov, ktorí rovnako dostanú vyššiu základnú mzdu. "Záverom vzájomných stretnutí a argumentácií dotknutých strán je skutočnosť, že poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby na Slovensku deklarujú, že od januára nielen, že splnia zákonné povinnosti, ale oddiferencujú záchranárov v zmysle zvyšovania miezd aj nad rámec zákona," konštatoval Hudák.


Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vznikla v roku 2013 a ako profesná komora v zdravotníctve združuje zdravotníckych záchranárov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe, integrovanom záchrannom systéme a na operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies