V Poľsku protestovali proti krokom vlády tisíce ľudí

NETKY.SK • 19 December 2015, 18:20 • 2 min
V Poľsku protestovali proti krokom vlády tisíce ľudí

VARŠAVA - Tisíce ľudí protestovali dnes v Poľsku proti krokom novej vlády "neutralizovať" Ústavný súd, informovala agentúra AP. Podľa nej oponenti vlády hovoria o ohrození demokracie v krajine.

slovakia

left justify in out

Demonštráciu pred parlamentom vo Varšave rozpustili kvôli anonymnej bombovej hrozbe. Neskôr sa zistilo, že išlo o falošný poplach.


Demonštrácie sa konali v zhruba 20 poľských mestách, ale aj v zahraniční - v Londýne, Bruseli či Tokiu, uviedli organizátori.


V Poľsku sa v novembri ujala moci nová jednofarebná vláda konzervatívcov zo strany Právo a spravodlivosť pod vedením premiérky Beaty Szydlovej. Tá prijala novelu legislatívy o Ústavnom súde, ktorú presadila vďaka absolútnej väčšine v zákonodarnom zbore. Prezident následne vymenoval za sudcov ústavného súdu jej nominantov.


Najnovšie vláda predložila do parlamentu návrh, ktorý v podstate znemožní prácu súdu. Podľa návrhu by 15-členný súd prijímal rozhodnutia dvojtretinovou väčšinou.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies