Transpetrol a Česká rafinérská sa dohodli na dodávkach ropy do roku 2020

NETKY.SK • 18 December 2015, 14:59 • 2 min
Transpetrol a Česká rafinérská sa dohodli na dodávkach ropy do roku 2020

BRATISLAVA/PRAHA - Spoločnosti Česká rafinérská, a. s, a Transpetrol, a. s., podpísali vo štvrtok (17. 12.) v Prahe dodatok k zmluve o preprave ropy ropovodom Družba. Obaja partneri sa dohodli na podmienkach prepravy suroviny až do roku 2020. Informovala o tom dnes spoločnosť Transpetrol.

slovakia

left justify in out

Doterajšie podmienky zmluvy boli platné do konca roku 2016. Predpokladaný objem ropy, ktorý by mal v jednotlivých rokoch do rafinérie v Litvínove prúdiť, sa pohybuje na úrovni okolo 4 miliónov ton ročne.

 

"Zmluva o dodávkach ropy je založená na zámere stanoviť takú cenu za prepravu ropy, ktorá pokryje oprávnené náklady vzniknuté spoločnosti Transpetrol v súvislosti s prepravou a zároveň jej poskytne primeraný zisk," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Transpetrol, a. s., Ivan Krivosudský.

 

"Obe strany sú spokojné s podmienkami jestvujúcej zmluvy, a preto sme sa jej platnosť rozhodli predĺžiť o ďalšie štyri roky. Nový dlhodobý kontrakt je príspevkom k posilneniu bezpečnosti dodávok ropy do Českej republiky," zdôraznil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Unipetrol Marek Switajewski.

 

Prostredníctvom ropovodu Družba sa dopravuje ropa z Ruskej federácie do rafinérie v Litvínove, ktorú prevádzkuje spoločnosť Česká rafinérská, ktorá je členom koncernu Unipetrol.

 

Transpetrol, a. s., je slovenský strategický podnik, ktorý prepravuje a skladuje ropu v Slovenskej republike. Spoločnosť zároveň prevádzkuje slovenskú časť ropovodu Družba.

 

Unipetrol, a. s., ovláda spoločnosti, ktoré pôsobia v petrochemickom priemysle v Českej republike. V roku 2005 sa stal Unipetrol súčasťou skupiny PKN Orlen, ktorá je najväčším spracovateľom ropy v strednej Európe. Skupina Unipetrol sa zameriava predovšetkým na spracovanie ropy, distribúciu pohonných látok a na petrochemickú výrobu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies