Tusk: Niekoré z Cameronových požiadaviek sú stále neprijateľné

NETKY.SK • 17 December 2015, 15:56 • 2 min
Tusk: Niekoré z Cameronových požiadaviek sú stále neprijateľné

BRUSEL - Niektoré z reforiem, ktoré od partnerov v Európskej únii požaduje britský premiér David Cameron v súvislosti s referendom o členstve Spojeného kráľovstva, sa javia ako neprijateľné.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej rady Donald Tusk to dnes uviedol krátko pred začatím dvojdňového summitu EÚ.


Tusk pripomenul, že konzultácie pred summitom v Bruseli ukázali "otvorenosť" všetkých zúčastnených strán rokovať o požiadavkách Londýna, nič to však nemení na skutočnosti, že niektoré britské návrhy sa javia ako neprijateľné. Na summite EÚ budú premiéri a prezidenti debatovať aj o štvorbodovom balíku požiadaviek na reformu únie, výsledky na túto tému sa však neočakávajú. Lídri EÚ by k nim mali dospieť až na mimoriadnom februárovom summite.


Medzi najkontroverznejšie návrhy britského premiéra patria úpravy v oblasti sociálnych práv prisťahovalcov z iných členských štátov EÚ, ktorí pracujú a žijú v Británii. Návrh z Londýna hovorí o zablokovaní sociálnych dávok pre týchto občanov EÚ počas ich prvých štyroch rokov v Británii.


"Ak Cameron dnes večer presvedčí vedúcich predstaviteľov EÚ, že môžeme spoločne pracovať na riešeniach týkajúcich sa jeho štyroch požiadaviek, tak potom sa črtá reálna šancu na dosiahnutie dohody vo februári," spresnil Tusk pred novinármi.


Rozhovory medzi britským premiérom a lídrami ostatných 27 členských štátov EÚ sa uskutočnia počas dnešnej pracovnej večere. Tusk už v utorok v pozývanom liste na summit uviedol, že si želá, aby dnešné diskusie boli zamerané aj na "sporné otázky".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies