Analytici: Penta chce kúpou Sberbank Slovensko posilniť svoje postavenie na trhu

NETKY.SK • 17 December 2015, 15:07 • 2 min
Analytici: Penta chce kúpou Sberbank Slovensko posilniť svoje postavenie na trhu

BRATISLAVA - Investičná skupina Penta Investments kúpou Sberbank Slovensko chce rozšíriť svoje pôsobenie na slovenskom bankovom trhu. Podľa analytikov totiž môže zlúčiť Sberbank s Prima bankou, v ktorej je Penta väčšinovým vlastníkom. Okrem nej je jediným vlastníkom ešte Privatbanky.

slovakia

left justify in out

"Cieľom Penty je získať ďalšiu banku do svojho portfólia a zlúčiť ju s Prima bankou, do ktorej rozvoja investuje v posledných rokoch veľké úsilie a kapitál," predpokladá odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarík.

 

Odborník portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar hovorí aj o ďalších možnostiach, ktoré môžu nastať. "Otázne je, či novovzniknutá banka bude mať väčšiu silu ako dve samostatné banky. Klienti nemusia automaticky zotrvať v novovzniknutej banke, banky môžu mať navyše spoločných klientov. Druhou možnosťou je ponechať banky samostatné a ponechať im názov, treťou je ponechať banky a zmeniť názov kupovanej banky," doplnil Škriniar.

 

Odborníci sa však jednoznačne zhodujú v tom, že zlúčením dvoch bánk by sa mohol zvýšiť trhový podiel. "Prirodzeným rastom by sa jej to len tak ľahko nepodarilo," doplnil Ovčarík.

 

Zároveň uviedol, že prípadným spojením by mohla získať aj úspory na nákladoch, a to napríklad spojením centrál do jednej, optimalizáciou a zjednotením dvoch pobočkových sietí do jednej. "Banka by nemusela vynakladať marketingové a reklamné prostriedky dvakrát, a to je samozrejme spojené aj so zvýšenou konkurencieschopnosťou. Výhodou by bola aj skutočnosť, že banka zvýši svoj trhový podiel a zaradí sa medzi stredne veľké banky na Slovensku," myslí si Ovčarík.

 

Klientov by sa však zmena akcionára Sberbank Slovensko dotknúť výrazne nemala. "Klienti majú zakúpené produkty a zmluvné podmienky sa im touto zmenou nemenia. Iné je, ako bude nový akcionár vnímať už existujúce zmluvy. Teda, či ich bude považovať za výhodné, alebo naopak, a teda sa môže snažiť nejakým spôsobom motivovať klientov k ich úprave," doplnil Škriniar. Dodal však, že klienti sa nezaujímajú výlučne o ceny služieb, ale vnímajú aj správanie banky cez podmienky, či už v zmluvách alebo na získanie propagovaného produktu.

 

Kúpa Sberbank Slovensko Pentou však môže podľa odborníkov byť aj dobrou správou pre klientov. "Skutočnosť, že ju kúpil nový vlastník znamená, že má rozvojové plány. Čo môže znamenať aj nové produkty, výhodnejšie podmienky," dodal Ovčarík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies