Porošenko: Ukrajina je ochotná znášať obchodné sankcie Ruska ako cenu za slobodu

NETKY.SK • 17 December 2015, 08:40 • 2 min
Porošenko: Ukrajina je ochotná znášať obchodné sankcie Ruska ako cenu za slobodu

BRUSEL - Ukrajina znesie odvetné obchodné opatrenia uvalené Ruskom za to, že uzavrela dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou, a bude ich vnímať ako cenu za slobodu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko pred novinármi počas návštevy v Bruseli. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

 

Rozhodnutie Ruska ukončiť od 1. januára 2016 dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou a zaviesť zákaz na dovoz ukrajinských potravín spôsobí podľa očakávania ekonomické "škody", povedal Porošenko a vyjadril ľútosť nad týmto krokom Moskvy.

 

"Sme však ochotní zaplatiť túto cenu za našu slobodu a za našu voľbu európskej cesty," uviedol Porošenko.

Dodal, že dohoda o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Európskou úniou musí vstúpiť do platnosti 1. januára, ako je to plánované.

 

Predstavitelia Ruska, Ukrajiny a EÚ budú viesť ešte v pondelok 21. decembra posledné rozhovory, na ktorých sa budú snažiť nájsť "spoločné porozumenie", vyhlásil predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

 

Porošenko má v Bruseli stretnutie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a so šéfom EK. Aj Juncker vyhlásil, že tlak Ruska nezabráni zavedeniu dohody medzi EÚ a Ukrajinou do praxe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies