Fico: Zákon o odmeňovaní zdravotníkov bude v NR SR schválený v pôvodnom znení

NETKY.SK • 15 December 2015, 14:56 • 2 min
Fico: Zákon o odmeňovaní zdravotníkov bude v NR SR schválený v pôvodnom znení

BRATISLAVA - Zákon upravujúci zdravotníkom mzdy bude v parlamente schválený v pôvodnom znení.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v písomnom stanovisku premiér a predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico.

 

Zákon vrátil na opätovné prerokovanie do Národnej rady SR prezident SR Andrej Kiska, v pondelok (14.12) ho odporučil prijať so zmenami. Upozornil na to, že rozpočtové krytie zákona považuje za nedostatočné.

 

Schválenie prezidentových návrhov by podľa Fica znemožnilo zvýšiť platy sestrám, a preto ich Smer-SD v parlamente odmietne. Podotkol však, že vládna strana rešpektuje právo prezidenta vracať zákony do parlamentu.

 

"Cieľom je platy zvýšiť, na tento účel vyčlenila vláda a garantuje 55 miliónov eur, čiže zákon je finančne krytý," informoval Fico. Podľa neho to potvrdzujú aj nové platové dekréty, ktoré v týchto dňoch zdravotníci i sestry dostávajú.

 

Kiska vo zdôvodnení tiež upozornil, že vrátenie zákona vytvára vzhľadom na podávanie hromadných výpovedí priestor na odbornú diskusiu či "prehodnotenie všetkých aspektov právnej úpravy tak, aby výsledné riešenie bolo na prospech všetkých zainteresovaných strán".

 

Sestry podávajú hromadné výpovede, pretože so zákonom nesúhlasia. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil pre všetky sestry, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

 

Výpovede podali pôvodne v ôsmich nemocniciach - v univerzitnej košickej, trnavskej, popradskej, bojnickej, žilinskej, prešovskej, martinskej a trenčianskej nemocnici. V popradskej nemocnici však minulý týždeň stiahli všetky výpovede. Pracovný pomer chce však stále ukončiť vyše 1000 sestier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies