Poľsko chce znížiť vek odchodu do dôchodku

NETKY.SK • 9 December 2015, 17:31 • 2 min
Poľsko chce znížiť vek odchodu do dôchodku

VARŠAVA - Poľsko plánuje znížiť vek odchodu do dôchodku v polovici budúceho roka v rámci širšieho sociálneho programu , ktorý predložila vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS).

slovakia

left justify in out

Parlament začal o tomto opatrení diskutovať v stredu. Návrh zákona ráta s tým, že vek odchodu do penzie u žien sa zníži z terajších 65 rokov opäť na 60 rokov, ako to bolo v minulosti. U mužov by sa mal vek odchodu do dôchodku znížiť na 65 rokov. Za predošlej vlády sa realizovali reformy smerujúce k tomu, že muži aj ženy budú do dôchodku odchádzať vo veku 67 rokov.


"Zdá sa mi, že reálny dátum realizácie zákona znižujúceho vek odchodu do dôchodku je záver prvej polovice budúceho roka," povedala novinárom poľská ministerka práce Elzbieta Rafalska. Konštatovala, že si to v prvom roku vyžiada náklady v sume 2,6 až 2,7 mld. zlotých (PLN). PiS signalizovala, že v záujme financovania svojho sociálneho programu umožní určité uvoľnenie fiškálnej politiky. Zahŕňať to bude povolenie deficitu rozpočtu na úroveň 3,2 % hrubého domáceho produktu v tomto a budúcom roku.

(1 EUR = 4,3404 PLN)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies