Slovensko poskytlo Srbsku ďalšiu pomoc v migračnej kríze, takmer 100-tisíc eur

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:08 • 2 min
Slovensko poskytlo Srbsku ďalšiu pomoc v migračnej kríze, takmer 100-tisíc eur

BELEHRAD/BRATISLAVA – Slovensko poskytlo Srbsku ďalšiu materiálnu a humanitárnu pomoc na zmiernenie následkov migračnej krízy - tentoraz v hodnote takmer 100.000 eur. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes odovzdal v priestoroch prijímacieho centra pre žiadateľov o azyl Krnjača na predmestí Belehradu srbskému ministrovi sociálnych vecí Aleksandrovi Vulinovi dva symbolické šeky z prostriedkov oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid.

 

"Migračná kríza výrazne zasahuje Srbsko, pričom táto krajina vynakladá na jej zvládnutie značné úsilie. Srbská vláda poskytuje utečencom a migrantom rozsiahlu humanitárnu pomoc a vykonáva ich registráciu, čo je veľmi dôležité aj z pohľadu EÚ, kam väčšina týchto ľudí smeruje. Preto považujem za samozrejmé, že Srbsku pomáhame aj my," poznamenal Lajčák.

 

K doterajším 300.000 eur tak pribudlo dnešných 98.530 eur. Okrem dvoch šekov odovzdal Lajčák aj jeden symbolický balík materiálnej pomoci. Zásielku priviezol do Srbska kamión v uplynulých dňoch.

 

"Aj takto si predstavujeme európsku solidaritu – pomáhať partnerom, ktorí nesú najväčšie bremeno. V Európskej únii naďalej hľadáme najlepšie riešenie migračnej krízy, ale to neznamená, že pôjde o riešenie iba pre EÚ. Riešenia tohto zásadného problému musia byť celoeurópske a týkať sa aj krajín, ako je Srbsko, ktoré hrá významnú a pozitívnu úlohu pri zvládaní náporu migrantov a zaslúži si za to uznanie a poďakovanie," podčiarkol minister.

 

Do Srbska podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prichádzalo dosiaľ 5000-6000 migrantov denne. Celkový počet registrovaných utečencov dosiahol za tento rok 335.000. Väčšina z nich pochádza zo Sýrie, Iraku a Afganistanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies