OPEC v novembri zvýšil proudkciu, ktorá zostáva len tesne pod rekordom

NETKY.SK • 1 December 2015, 14:34 • 2 min
OPEC v novembri zvýšil proudkciu, ktorá zostáva len tesne pod rekordom

VIEDEŇ - Produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v novembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšila.

slovakia

left justify in out

Hlavným dôvodom bolo zotavenie irackého exportu potom, čo zlé počasie dočasne zastavilo rast dodávok z druhého najväčšieho producenta kartelu. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Nárast produkcie signalizuje, že OPEC opäť pumpuje objemy v blízkosti rekordných maxím. Saudská Arábia a ďalší veľkí producenti sa totiž sústredia na podiely na trhu. Predstavitelia OPEC sa v piatok (4. 12.) stretnú a budú rokovať o ťažobnej politike kartelu.

 

Produkcia OPEC v novembri 2015 stúpla na 31,77 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne z 31,64 milióna barelov denne v októbri, vyplýva z prieskumu prepravných údajov a informácií od zdrojov z ropných spoločností, OPEC a poradenských firiem.

 

Piatkové zasadnutie OPEC sa bude konať približne rok po historickom rozhodnutí kartelu neznížiť produkciu a podporiť ceny. Cena ropa za 18 mesiacov padla o vyše polovicu. Dôvodom je permanentná nadmerná ponuka na trhu. A zmenu neočakávajú ani predstavitelia kartelu, ktorí by si ju priali.

 

OPEC zvýšil produkciu od svojej zmeny stratégie v novembri 2014 takmer o 1,50 milióna barelov denne. Ťažba sa aktuálne nachádza len tesne pod 31,88 milióna barelov denne z júla, čo bol rekord, odkedy Reuters začal v roku 1997 sledovať tento údaj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies