Konferencia o klíme v Paríži: Záväzky krajín na zníženie emisií CO2 nie sú dostatočné

NETKY.SK • 30 November 2015, 13:37 • 2 min
Konferencia o klíme v Paríži: Záväzky krajín na zníženie emisií CO2 nie sú dostatočné

BRUSEL - Dovedna 183 krajín sveta dalo pred klimatickým summitom OSN, ktorý sa dnes začal v Paríži, prísľuby o znížení emisií skleníkových plynov. Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius, ktorý povedie rokovania 21. globálnej konferencie o klíme (COP21), už naznačil, že postoj týchto krajín považuje za "veľký úspech". Informovala o tom belgická televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Podľa Fabiusa záväzky 183 krajín pokrývajú takmer 95 percent celosvetových emisií, čo je bezprecedentné z hľadiska výsledkov doterajších klimatických podujatí. Na parížskom podujatí sa zúčastňujú predstavitelia 195 krajín sveta, vrátane lídrov 28-člennej Európskej únie.

 

Fabius však zdôraznil, že predložené záväzky nie sú dostatočné, pretože neobmedzia otepľovanie planéty na plánované 2 stupne alebo 1,5 stupňa Celzia; dávajú však reálnu šancu zabrániť riziku oteplenia planéty o 5 alebo 6 stupňov Celzia.

 

"To bude jeden z hlavných prvkov našich rokovaní: zistiť, ako môžeme preklenúť túto medzeru," uviedol šéf francúzskej diplomacie pred začatím klimatického summitu.

 

Cieľom COP21 je dosiahnuť celosvetovú dohodu o obmedzení otepľovania planéty na dva stupne Celzia. Podľa názoru vedcov by nárast teploty nad tento limit viedol k zhoršovaniu súčasnej klimatickej nerovnováhy v podobe stúpania hladiny morí, topenia ľadovcov a vymierania druhov. Okrem toho by sa veľké časti niektorých kontinentov stali neobývateľnými, čo by viedlo k migrácii miliónov ľudí.

 

Vyjednávači musia priznať, že doteraz ponúknuté príspevky na znižovanie emisií CO2 nie sú dostatočné. Preto je nevyhnutná dohoda zameraná na proces neustáleho zlepšovania situácie a tiež zvýšené úsilie všetkých krajín smerujúce k dosiahnutiu spoločných cieľov.

 

Týka sa to všetkých krajín - tých na severe planéty, ktoré sú najväčšími znečisťovateľmi a aj tých na juhu, ktoré znečisťujú menej ale sú aj menej aktívne v boji proti globálnemu otepľovaniu. Ich úlohou je dosiahnuť univerzálnu dohodu, ktorá bude povinná a overiteľná v prípade každej krajiny, aby od roku 2020 bolo možné obmedziť nárast teploty na Zemi o dva stupne v porovnaní s rokom 1850. Predovšetkým tak, že sa znížia emisie skleníkových plynov.

 

Prekážky pre dosiahnutie spoločného cieľa sú stále početné. Mnohé krajiny si neželajú vonkajšiu kontrolu nimi vyprodukovaných emisií skleníkových plynov, ktorých množstvo ani nie je ľahké overiť. Sú veľké krajiny ako India, ktoré sa obávajú, že mechanizmy na kontrolu emisií budú brániť ich ekonomickému rozvoju. A v neposlednom rade nie všetky štáty sveta sú rovnako vystavené nepriazni klimatických zmien, čo znamená, že celosvetová dohoda musí byť spravodlivá a obsahovať prvky solidarity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies