NKÚ si posvietil na dotácie z MF, najviac nedostatkov sa našlo pri verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 27 November 2015, 13:37 • 2 min
NKÚ si posvietil na dotácie z MF, najviac nedostatkov sa našlo pri verejnom obstarávaní

BRATISLAVA - Ani pri poskytovaní dotácií samotným ministerstvom financií nie je všetko bez nedostatkov. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad, ktorý si posvietil na dotácie, ktoré rezort financií poskytol v rokoch 2011 až 2014 z rozpočtovej kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy 20 subjektom vo výške 225 tis. eur na financovanie 25 projektov.

slovakia

left justify in out

Nedostatky sa podľa kontrolórov objavovali predovšetkým v súvislosti so zákonom o verejnom obstarávaní, zákonom o účtovníctve a rezervy boli aj na strane poskytovateľa dotácií, teda Ministerstva financií SR (MF). Cieľom kontrolnej akcie bolo podľa NKÚ systematicky preveriť účel použitia prostriedkov dotácií, hospodárnosti pri ich použití, správnosť vedenia účtovníctva a vykazovania poskytnutých dotácií z pohľadu dodržiavania zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, zákona o verejnom obstarávaní a zákona o účtovníctve.

 

Kontrolované subjekty pritom neboli vyberané náhodne, ale na základe rizikovej analýzy so zohľadňovaním kritéria maximálnej možnej výšky poskytnutej dotácie. Bolo medzi nimi 15 občianskych združení, dve cirkevné organizácie, jedna príspevková organizácia a dve obce.


Kontrolóri zistili v ôsmich prípadoch 17 nedostatkov v súvislosti s nedodržiavaním zákona o verejnom obstarávaní pri zadávaní zákaziek, zákona o účtovníctve pri účtovných postupoch a zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Kontrolované subjekty prijali celkom 16 opatrení na odstránenie kontrolou zistených nedostatkov. Šesť subjektov nepostupovalo podľa zákona o verejnom obstarávaní, čím nepreukázali dodržanie princípu hospodárnosti, efektívnosti a transparentnosti pri použití prostriedkov dotácie.

 

„Napríklad OZ Korunovačná Bratislava nepredložilo žiadne doklady, ktorými by preukázalo dodržanie primeranosti vynaložených nákladov na obstaranie predmetu zákazky. Slovenský zväz záhradkárov zase pri obstarávaní dodávateľa na zateplenie fasády budovy zväzu nepoužil postup zadávania podprahových zákaziek podľa zákona o verejnom obstarávaní,“ píše NKÚ.


Päť kontrolovaných subjektov zase neúčtovalo o poskytnutej a použitej dotácii v súlade so zákonom o účtovníctve. Jednou z príčin vzniknutých nedostatkov je podľa NKÚ fakt, že väčšinu subjektov tvorili občianske združenia a cirkevné organizácie, ktoré nie sú zaradené do verejnej správy. A práve z tohto dôvodu nemajú dostatok skúseností s dodržiavaním zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy alebo zákona o verejnom obstarávaní.


Nejasnosti kontrolóri však objavili aj v podmienkach určovaných ministerstvom financií pri poskytovaní dotácií z rozpočtovej kapitoly Všeobecná pokladničná správa v jeho oznámeniach o ich poskytnutí. „NKÚ dospel k záveru, že výnos Ministerstva financií SR upravuje základné podmienky poskytovania dotácií stručne. Absentujú podrobnejšie kritériá, ktoré môžu viesť k zabezpečeniu transparentného posúdenia jednotlivých žiadostí a objektívne rozhodnutie o poskytnutí dotácie vzhľadom k počtu žiadostí, ktoré niekoľkonásobne prevyšujú disponibilné zdroje na rozdelenie,“ uvádza sa v správe kontrolného úradu s tým, že vo výzve na predkladanie žiadostí, ako aj vo výnose rezortu financií o poskytovaní dotácií nebol uvedený výberový a hodnotiaci orgán posudzujúci žiadosti o poskytnutie dotácií.


Pozitívne kontrolóri hodnotili spustenie prevádzky elektronických formulárov na zúčtovanie dotácií v apríli 2015 na webovom sídle ministerstva financií, ktorého cieľom je zjednotenie a zjednodušenie zúčtovania dotácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies