Lavrov po zostrelení lietadla zrušil návštevu Turecka, Putin hovorí o zločine

NETKY.SK • 24 November 2015, 17:26 • 2 min
Lavrov po zostrelení lietadla zrušil návštevu Turecka, Putin hovorí o zločine

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes oznámil, že ruší návštevu Turecka, ktorá bola naplánovaná na 25. novembra.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo turecká stíhačka F-16 zostrelila dnes ruské bojové lietadlo Su-24. Ruský rezort obrany oznámil, že považuje konanie tureckého letectva za "akt nepriateľstva", uviedla agentúra RIA Novosti.


Podľa agentúry Reuters Lavrov z čiernomorského letoviska Soči zároveň vyzval spoluobčanov, aby necestovali do Turecka. Hrozba terorizmu v Turecku nie je podľa jeho slov menšia než v Egypte, kde pri októbrovom bombovom útoku na ruské dopravné lietadlo zahynulo 224 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).


Šéf Kremľa Vladimir Putin označil zostrelenie ruského bojového lietadla Tureckom za "úder pod pás", ktorý prišiel od "spolupáchateľov teroristov", informovala agentúra TASS.


Moskva uviedla, že stroj sa v čase tureckého útoku nachádzal v sýrskom vzdušnom priestore a po zostrelení dopadol na sýrske územie. Ankara ale tvrdí, že ruské lietadlo ignorovalo výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru.


Putin vyhlásil, že Rusko nebude tolerovať takéto "zločiny". Ruský stroj podľa neho nepredstavoval pre Turecko hrozbu, piloti podnikali operáciu proti IS. Leteli nad severnou časťou sýrskej provincie Lázikíjá, kde sa podľa Putina koncentrujú militanti pochádzajúci z Ruska.


"Ruský stíhací bombardér bol zostrelený nad Sýriou strelou vzduch-vzduch z tureckého lietadla F-16, keď sa bombardér nachádzal vo výške 6000 metrov, jeden kilometer od tureckých hraníc. Zrútil sa na území Sýrie, štyri kilometre od hraníc," konštatoval Putin.


Taktiež povedal, že Rusko už dlho vie o dodávkach ropy do Turecka zo sýrskych území ovládaných IS, z čoho majú teroristi hmatateľnú finančnú podporu.
Putin zdôraznil, že zostrelenie lietadla bude mať tragické následky pre vzťahy medzi Moskvou a Ankarou.


Podľa ruského ministerstva obrany došlo k útoku v čase, keď sa stroj Su-24 vracal na sýrsku leteckú základňu Humajmím.


Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie turkménskych síl v Sýrii medzitým uviedla, že oboch členov posádky zabili turkménski bojovníci. Po zostrelení ruského lietadla a jeho následnom požiari sa pilot a navigátor úspešne katapultovali, avšak počas letu na padákoch na nich strieľali z ručných zbraní príslušníci turkménskych milícií. "Oboch pilotov sme našli mŕtvych. Naši spolubojovníci spustili paľbu do vzduchu a oni ešte vo vzduchu zomreli," uviedol Alpaslan Celik, zástupca veliteľa Turkménskej brigády v Sýrii.

 

Video zachytávajúce streľbu na katapultovaných ruských pilotov

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies