Netanjahu požaduje diskrétnosť pri prepustení Pollarda z väzenia

NETKY.SK • 19 November 2015, 11:47 • 2 min
Netanjahu požaduje diskrétnosť pri prepustení Pollarda z väzenia

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil členom svojho vládneho kabinetu, aby v prípade plánovaného prepustenia bývalého izraelského špióna Jonathana Pollarda zo Spojených štátov boli diskrétni. Informovala dnes o tom agentúra Reuters na základe vyhlásenia ministra školstva židovského štátu Naftaliho Bennetta.

slovakia

left justify in out

Analytika tajnej služby amerického vojenského námorníctva Jonathana Pollarda, odsúdeného za špionáž pre Izrael na doživotie, prepustia podmienečne z väzenia 21. novembra, presne 30 rokov po jeho zatknutí.

 

V súčasnosti 61-ročný Pollard by chcel emigrovať do Izraela, kde žije jeho druhá žena a kde môže očakávať, že dostane značné odškodné od izraelskej vlády. Zatiaľ čo bol v americkom väzení, udelili mu totiž izraelské štátne občianstvo.

 

Izraelskí predstavitelia sa ale obávajú, že v prípade príliš veľkých osláv Pollardovho prepustenia by si to USA mohli rozmyslieť a predčasne ho na slobodu nepustiť.

 

Na otázku izraelského armádneho rozhlasu, či Netanjahu svojich ministrov pri verejných vyhláseniach na adresu Pollarda usmernil, Bennett povedal, že ich požiadal, aby neboli príliš výreční.

 

Bennett, líder pravicovej národno-náboženskej strany Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi), opísal Pollarda ako "vyslanca Štátu Izrael v dobrom i zlom".

 

Striedajúce sa americké vlády zakaždým odmietali žiadosti Izraela o udelenie milosti Pollardovi, aj keď Washington neraz uvažoval o jeho skorom prepustení za účelom oživenia rozhovorov o štátnom zriadení Palestíny.

 

Pollardovi právnici žiadajú amerického prezidenta Baracka Obamu, aby mu hneď po prepustení z väznice v Severnej Karolíne dovolil odísť do Izraela. Zároveň poznamenali, že Pollard má kde pracovať a bývať aj v prípade pobytu v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies