Lindros, Kariya či Tkachuk o rok so šancou na Sieň slávy

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:37 • 2 min
Lindros, Kariya či Tkachuk o rok so šancou na Sieň slávy

TORONTO - V súvislosti s čerstvým uvedením hviezdneho kvarteta Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Chris Pronger a Phil Housley do dvorany zámorské médiá už spomínajú mená ďalších niekdajších výnimočných hokejistov, čo by na budúci rok mohli vstúpiť do Siene slávy NHL v kanadskom Toronte.

slovakia

left justify in out

Jedným zo základných kritérií je obdobie minimálne troch uplynutých rokov od konca aktívnej kariéry. O nominovaných rozhoduje 18-členná komisia zložená z príslušníkov Siene slávy a odborníkov v oblasti médií. Každý z nich môže navrhnúť len jedno meno v príslušnej kategórii; úspešný kandidát sa musí objaviť aspoň na desiatich lístkoch alebo získať trojštvrtinovú podporu pri hlasovaní.

 

Magazín Sports Illustrated (SI) na svojom webe pripomína, že úroda hráčov, čo v roku 2016 môžu po prvý raz zabojovať o miesto vo dvorane, patrí medzi najslabšie v poslednom období: "prvoročiakmi" budú Jason Arnott, Roman Hamrlík, Milan Hejduk, Žigmund Pálffy, Václav Prospal či José Theodore. Všetci sa síce nespochybniteľne uplatnili v NHL, ale neodškriepiteľne nepatrili medzi úplne najprenikavejšie hviezdy súťaže. "Črtá sa preto dobrá šanca pre dlhších, často rozporuplných čakateľov, aby konečne dostali potrebné hlasy," pripomína SI.

 

Jednotkou na jeho zozname je Eric Lindros, niekdajšia veľká hviezda Philadelphie Flyers. "Fyzicky možno najobdarovanejší hráč všetkých čias, určite jeden z najviac fascinujúcich," tvrdí Sports Illustrated. Kanadský "tvrďas" bol prototypom silového centra, čo púta pozornosť urastenou postavou, z ktorej pramenil jeho tvrdý štýl hry. Mnohokrát naň doplatil vážnymi zraneniami, predovšetkým otrasmi mozgu, ktoré mu znemožnili odohrať viac stretnutí než 760. Nazbieral v nich však 865 bodov a 1398 trestných minút, získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča ligy. S reprezentáciou Kanady triumfoval na ZOH v Salt Lake City 2002. Sports Illustrated pripomína, že malý počet absolvovaných duelov by v jeho prípade nemal byť prekážkou. "Aj Petra Forsberga (708 zápasov) či Cama Neelyho (726) prijali do siene napriek 'skrátenej' kariére. Obaja vo svojich najlepších časoch dominovali takisto ako Lindros."

 

Medzi ďalších vážnych adeptov na budúcoročné uvedenie medzi "nesmrteľných" SI vybral Paula Kariyu (402 gólov a 989 bodov v 989 dueloch, 2x Trofej Lady Bingovej) či bývalé americké vyše päťstogólové a tisícbodové hviezdy Keitha Tkachuka a Jeremyho Roenicka. O miesto sa môže právom uchádzať aj Dave Andreychuk (1x víťaz Stanleyho pohára, 640 gólov, 1338 bodov) či na prelome tisícročí poprední kanadskí brankári Chris Osgood (3x víťaz Stanleyho pohára, 401 víťazstiev) a Curtis Joseph (454 výhier, trojnásobný finalista Vezinovej trofeje). Kandidátmi sú ďalej Mark Recchi (3x víťaz Stanleyho pohára, 577 gólov a 1533 bodov), Theo Fleury (455 gólov, 1088 bodov) alebo Alexander Mogiľnyj (1x víťaz Stanleyho pohára, 1x Trofej Lady Bingovej, 473 zápasov, 1032 bodov).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies