Poslanci schválili viaceré zákony: Odobrili spustenie dobrovoľnej vojenskej prípravy

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:18 • 2 min
Poslanci schválili viaceré zákony: Odobrili spustenie dobrovoľnej vojenskej prípravy

BRATISLAVA - Zoznam komodít, ktoré bude možné ambulantne predávať v obci, sa rozšíri o sladkovodné ryby, dreviny a priesady. Vyplýva to z návrhu novely zákona o podmienkach predaja výrobkov na trhových miestach z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes schválil parlament.

slovakia

left justify in out

"Uvedená zmena je podnietená zmenou skutkových okolností v oblasti predaja na trhových miestach v minulých rokoch, ako aj snahou o zníženie nadbytočných reštrikcií pri predaji živých zvierat," priblížil rezort hospodárstva.

 

Ako ďalej uviedlo ministerstvo, cieľom novelizácie zákona je zabezpečiť zosúladenie právnych predpisov, zapracovať požiadavky vyplývajúce z aplikačnej praxe a kontrolnej činnosti. "Cieľom je taktiež zvýšiť efektívnosť činnosti kontrolných orgánov s dôrazom na ochranu spotrebiteľa, podmienky predaja, hygienu a bezpečnosť predaja," zdôvodnilo MH.

 

Jedno z ustanovení novely zákona upravuje rozšírenie prípadov predloženia čestného vyhlásenia ako podmienky pre udelenie povolenia na predaj umeleckých výrobkov alebo použitých výrobkov, napríklad opotrebovaných výrobkov bežnej potreby, či obnoseného šatstva alebo obuvi.

 

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení účinnosť zákona. Platnosť nadobudne dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. "Účinnosť zákona sa upravuje z dôvodu umožnenia rozšíreného ambulantného predaja sladkovodných rýb a drevín už v tohtoročnej predvianočnej sezóne, a tým zabezpečenia širšieho zásobovania obyvateľstva na vianočnom trhu," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Poslanci schválili vládny návrh zákona o hnojivách

Administratívna práca podnikateľov v pôdohospodárstve v oblasti hnojív sa zjednoduší, a to aj vďaka jednotnému času na spracovanie administratívnych úkonov za predchádzajúci kalendárny rok. Počíta s tým vládny návrh zákona o hnojivách z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorý dnes schválil parlament.

 

"Pri kontrolnej činnosti v teréne sa zjednoduší posudzovanie skutkového stavu pri aplikácii a skladovaní hnojív. Spracovanie evidencie predkladanej k administratívnej kontrole bude termínované, čo umožní úplnosť a sprehľadnenie kontrolnej činnosti vykonávanej Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym v Bratislave," priblížil agrorezort v dôvodovej správe k návrhu zákona.

 

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR predložilo právnu normu aj z dôvodu úpravy správnych aplikačných postupov tak, aby neprišlo k bodovému znečisteniu pôdy a aby sa predišlo možnej kontaminácii podzemných vôd s následným vstupom nežiaducich látok do potravinového reťazca a s tým súvisiacej úpravy ustanovení legislatívneho postupu pri povoľovaní, aplikácii a skladovaní sekundárnych zdrojov živín a kompostov.

 

"Požiadavka predložiť podmienky hospodárenia v tzv. zraniteľných oblastiach do zákona o hnojivách vyplynula zo záverov hodnotenia stavu implementácie dusičnanovej smernice na Slovensku zástupcami Európskej komisie, ktorá vyhodnotila stav ako neprijateľný a požiadala slovenské orgány o prijatie nápravy. Predložený návrh podmienok hospodárenia v zraniteľných oblastiach zohľadňuje odporúčania a požiadavky Európskej komisie," dodalo MPRV.

 

Spotrebiteľom bude pomáhať subjekt alternatívneho riešenia sporov

Každý spotrebiteľ sa so svojimi spormi bude môcť obrátiť na subjekt alternatívneho riešenia sporov. Vyplýva to z návrhu zákona o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes schválil parlament.

 

Cieľom návrhu zákona je podľa MH SR prispieť k vysokej právnej istote ako spotrebiteľov, tak aj podnikateľov, a to ustanovením základných pravidiel postupu pri alternatívnom riešení sporu medzi spotrebiteľom a predávajúcim, vyplývajúcim zo spotrebiteľskej zmluvy, alebo súvisiacim so spotrebiteľskou zmluvou, pred subjektom alternatívneho riešenia sporov.

 

"Všeobecným účelom návrhu zákona je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľov a zároveň prispieť k riadnemu fungovaniu vnútorného trhu tým, že sa zabezpečí, aby sa spotrebitelia v prípade sporu s predávajúcim, vyplývajúcim zo spotrebiteľskej zmluvy alebo súvisiacim so spotrebiteľskou zmluvou, mohli obrátiť na subjekt alternatívneho riešenia sporov. Ten bude vykonávať nezávislé, nestranné, transparentné, účinné, rýchle a spravodlivé postupy alternatívneho riešenia spotrebiteľských sporov," priblížil rezort hospodárstva v dôvodovej správe.

 

Návrhom zákona sa podľa MH tiež ustanovujú požiadavky na zápis právnickej osoby do zoznamu subjektov alternatívneho riešenia sporov, ale aj práva a povinnosti subjektov a účastníkov alternatívneho riešenia sporu. "V dôsledku prijatia návrhu zákona sa doplní v súčasnosti platná právna úprava v tejto oblasti," podčiarkol rezort hospodárstva.

 

Orgánmi alternatívneho riešenia sporov sú Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pre spory vyplývajúce zo zmlúv o združenej dodávke elektriny, plynu, tepla, pitnej vody, ďalej Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pre spory zo zmlúv o poskytovaní poštových služieb a poštového platobného styku, ako aj Slovenská obchodná inšpekcia pre ostatné spotrebiteľské spory.

 

Fond národného majetku sa zruší, definitívne to schválili poslanci

Fond národného majetku (FNM) SR bude od 1. januára 2016 minulosťou. Vyplýva to z návrhu zákona o zrušení FNM z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes definitívne schválil parlament.

 

"Účelom návrhu zákona je zrušiť FNM, pretože už prestal plniť svoju základnú úlohu v procese privatizácie. Do budúcnosti sa neplánuje privatizácia majetku štátu a ani nie je možné predpokladať privatizáciu v rozsahu, v akom sa vykonávala v súvislosti s transformačnými procesmi v minulosti. Nie je teda ani potrebná existencia osobitného subjektu určeného na výkon privatizačnej činnosti," zdôvodnil v návrhu zákona rezort hospodárstva.

 

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení právny nástupca fondu. Nebude ním priamo štát v zastúpení rezortu hospodárstva, ale právnická osoba, ktorej jediným akcionárom bude štát v zastúpení MH SR. Ministerstvo bude musieť takúto právnickú osobu určiť najneskôr do konca decembra tohto roka. "Vzhľadom na komplikovanosť prechodu právnych vzťahov fondu na štát v zastúpení MH SR a možné negatívne vplyvy na štátny rozpočet sa preto navrhuje, aby priamo zo zákona bola právnym nástupcom fondu právnická osoba vlastnená alebo zriadená štátom v zastúpení MH SR, ktorú určí ministerstvo hospodárstva," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Navyše presunutie rozpočtových položiek fondu na MH SR by mohlo mať negatívny vplyv na štátny rozpočet, nakoľko je rezort rozpočtovou organizáciou. "S tým súvisí aj prechod záväzkov fondu, akými sú napríklad dlhopisy, či pasívne súdne spory, ktoré by sa prechodom na štát stali súčasťou štátneho dlhu, avšak za správu štátneho dlhu je zodpovedné Ministerstvo financií SR a Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.

 

Potreba právnickej osoby, ktorá bude právnym nástupcom fondu, je potrebná aj z toho dôvodu, že rezort hospodárstva nemôže nadobúdať bezcenné akcie občanov. Tí ich však budú môcť aj naďalej prevádzať do 30. júna budúceho roka, nie však už na fond, ale práve na právnickú osobu. "Z dôvodu ochrany záujmov fyzických osôb, ktoré disponujú bezcennými cennými papiermi a ktoré nestihnú previesť tieto cenné papiere na fond do jeho zániku, navrhuje sa, aby táto možnosť, ako aj pôvodná lehota do 30. júna 2016 ostala zachovaná. Navrhuje sa preto, aby od 1. januára 2016 bola právnická osoba povinná prijať ponuku na bezodplatný prevod bezcenných cenných papierov," píše sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu s tým, že na ďalšie nakladanie s cennými papiermi bude potrebný súhlas MH SR.

 

FNM vznikol 28. júna 1991 zápisom do podnikového registra, pričom v súčasnosti vykonáva svoju činnosť na základe zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Hlavným poslaním fondu je zabezpečovať realizáciu procesu privatizácie a vykonávať s tým spojené majetkové a finančné operácie.

 

Cez zákon o výbušninách sa menia právomoci ministerstva pre vratky za plyn

V súvislosti so stanovením výšky štátneho príspevku pre odberateľov plynu, teda takzvanej vratky za plyn, a tiež aj pre možnosť jej vyplatenia, sa upravia právomoci ministerstva hospodárstva. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v rámci novely zákona o výbušninách.

 

Pozmeňujúci návrh upravuje zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu hospodárstva. Upravujú sa ním tiež aj práva a povinnosti prevádzkovateľov distribučných sietí, ku ktorým sú pripojené odberné miesta jednotlivých odberateľov plynu v domácnosti. Súčasne upravuje aj práva a povinnosti jednotlivých dodávateľov plynu, ktorí majú s odberateľmi uzavreté zmluvy o dodávke plynu.

 

Úpravou zákona sa tiež rieši aj postup ministerstva v prípade rozporu údajov, ktoré predložili dodávatelia plynu a prevádzkovatelia distribučných sietí. Keďže medzi údajmi potrebnými na stanovenie výšky vratky za plyn a jej výplatu, ktoré sa predkladajú ministerstvu, sú aj osobné údaje odberateľov, stanovuje sa aj právny základ pre poskytovanie takýchto osobných údajov.

 

Zároveň údaje potrebné na vyplatenie vratky za plyn môžu tvoriť obchodné tajomstvo dodávateľov alebo môžu byť inou obchodnou informáciou dôverného charakteru, pozmeňujúcim návrhom sa tiež stanovila povinnosť mlčanlivosti a náležitej ochrany týchto údajov zo strany všetkých zainteresovaných subjektov.

 

Cudzie politické strany budú mať zákaz pôsobiť na Slovensku

Pôsobenie politických strán a jej predstaviteľov, ak nevznikli podľa nášho alebo európskeho práva, bude na území SR zakázané. Poslanci Národnej rady SR dnes schválili zmenu zákona o politických stranách a hnutiach, a to cez zákon o zrušení Fondu národného majetku (FNM). S pozmeňujúcim návrhom, za ktorý hlasovalo 115 poslancov, prišiel predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Ide o reakciu na podpredsedu maďarskej extrémistickej opozičnej strany Jobbik Istvána Szávaya, ktorý si 14. októbra otvoril poslaneckú kanceláriu v Dunajskej Strede.

Ako Pellegrini uviedol, pozmeňujúci návrh predložil k zákonu o zrušení FNM preto, lebo jeho účinnosť bude už od 15. decembra. Šéf parlamentu chce túto problematiku podľa svojich slov vyriešiť čo najskôr. "Je vhodné a potrebné reagovať okamžite a rázne na akúkoľvek formu provokácie, aby sme dali najavo, že takéto konanie na území SR si neželáme, bez ohľadu na to, z akej krajiny prichádza," povedal Pellegrini.

 

Do zákona o politických stranách tak doplnil vetu, že "na Slovensku môžu pôsobiť strany a hnutia podľa tohto zákona a práva EÚ". Zároveň "stranám a poslancom za strany, ktoré nie sú zriadené podľa tohto zákona, sa zakazuje zriaďovať na území SR ich kancelárie". Za porušenie týchto zákazov bude hroziť pokuta od 600 do 3500 eur.

 

"Prax ukázala, že vznikli nové formy politickej činnosti cudzích strán vzniknutých podľa práva iných štátov aj na území SR. Novela deklaruje, že na území suverénneho štátu, ktorým SR nepochybne je, by mali pôsobiť politické strany a hnutia, ktoré vznikli a vyvíjajú činnosť v súlade s právnym poriadkom SR. Pôsobenie iných politických subjektov a ich predstaviteľov na území suverénneho štátu možno vnímať ako zásah do jeho suverenity," dodal Pellegrini.

 

Pellegrini aj premiér Robert Fico (Smer-SD) najskôr Szávaya vyzvali, aby kanceláriu zatvoril, ten to však odmietol. "Ako poslanec maďarského parlamentu som prisahal, že budem zastupovať záujmy všetkých Maďarov," deklaroval Szávay svoj postoj.

 

Slovenskí vojaci budú v Afganistane cvičiť letecký personál

Slovenským vojakom v rámci operácie Resolute Support v Afganistane pribudnú nové úlohy. Po novom budú cvičiť technický personál Afganskej národnej armády na vrtuľníkoch Mi-17/171. Vyplýva to z návrhu na doplnenie úloh príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) v operácii v Afganistane, ktorý dnes 123 hlasmi odobrili poslanci Národnej rady SR.

 

Vojaci, ktorí budú cvičiť technický personál, budú začlenení do Leteckého výcvikového tímu, tzv. Air Advisory Team. Pôsobiť budú môcť na hociktorom mieste v operácii v Afganistane. Predtým, ako do tejto krajiny odídu, prejdú výcvikom. A to buď v Chorvátsku alebo v Česku.

 

Aj keď slovenským vojakom pribudnú nové úlohy, mandát, ktorý je 66 príslušníkov OS SR, sa meniť nebude. V súčasnosti pôsobí v operácii Resolute Support 39 slovenských vojakov. Niektorí sú na veliteľských štruktúrach operácie, iní pôsobia ako zdravotníci. Ďalší plnia špeciálne operácie či úlohy v rámci národného podporného prvku (NSE) a úlohy v rámci komunikačných a informačných systémov (DCM-C).

 

Operácia Resolute Support nahradila od januára tohto roku operáciu ISAF. Cieľom operácie Resolute Support je podpora afganskej vlády pri budovaní vlastných bezpečnostných síl, aby boli schopné čeliť bezpečnostným rizikám v krajine a boli pripravené prevziať zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť bez podpory Severoatlantickej aliancie. Operácia má nebojový charakter.

 

Bezpečnosť Slovenska bude monitorovať Situačné centrum SR

Neustále monitorovanie bezpečnostnej situácie na Slovensku, ale aj vo svete bude mať od januára na starosti Situačné centrum SR ako súčasť Bezpečnostnej rady SR. Vyplýva to z novely zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady SR v čase mieru, ktorú dnes 96 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

 

Zámer zriadiť situačné centrum odsúhlasila vláda SR ešte 4. júna minulého roka. Zdôvodnila to tým, že na Slovensku sa nevykonáva komplexné a nepretržité vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na nadrezortnej úrovni. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) v januári tohto roka uviedol, že zriadenie takéhoto centra si vyžaduje súčasná bezpečnostná situácia.

 

Bezpečnostná rada bude mať po novom aj dva nové výbory. Výbor pre energetickú bezpečnosť a výbor pre kybernetickú bezpečnosť. "Účelom predloženia návrhu zákona je reakcia na aktuálne otázky strategickej bezpečnosti v oblastiach energetiky a kybernetického priestoru," uvádza sa v predkladacej správe.

 

Poslanci odobrili spustenie dobrovoľnej vojenskej prípravy

Trend ubúdania vojakov, ktorí sú v zálohách Ozbrojených síl (OS) SR, by sa mohol v roku 2016 zastaviť. Ministerstvo obrany totiž spustí projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Prinášajú ho vládna novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny a nový zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave. Právne normy dnes schválili poslanci Národnej rady SR.

 

Záujemcovia, ktorí sa do projektu prihlásia, absolvujú základný vojenský výcvik. Ten bude trvať deväť týždňov. Budú cvičiť napríklad taktiku, streľbu. Prejdú telesnou, poradovou a ženijnou prípravou. Naučia sa využívať komunikačné a informačné systémy. Súčasťou výcviku bude aj zdravotnícka, topografická, psychologická a logistická príprava. Potom bude nasledovať trojtýždňový odborný výcvik zameraný na špecifické vedomosti, návyky a zručnosti potrebné pri plnení úloh ozbrojených síl.

 

Po absolvovaní dobrovoľnej vojenskej prípravy zložia takto vycvičení ľudia vojenskú prísahu a veliteľ výcvikového zariadenia ich povýši do hodnosti vojak 2. stupňa. Vojaci budú zaradení do záloh ozbrojených síl. Štát ich chce využívať aj počas krízového manažmentu, napríklad pri povodniach či požiaroch. "Podľa predbežného zámeru by malo byť ročne vycvičených 150 občanov, nevylučujeme však, že v budúcnosti by sa tento počet mohol navýšiť," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

 

Vstupu do dobrovoľnej vojenskej prípravy bude predchádzať prijímacie konanie, v rámci ktorého sa preverí zdravotná a psychická spôsobilosť záujemcu. Ak prejde výberom, tak uzavrie s veliteľom výcviku písomnú dohodu. Vojaci v dobrovoľnej vojenskej príprave budú aj finančne ohodnotení, a to tak, že za každý deň výcviku dostanú 2,25 percenta zo životného minima, ktoré je v súčasnosti na úrovni 198,09 eura. Vojaci by tak mali dostať 4,45 eura na deň. "Dnes je predčasné hovoriť o konečnej podobe príspevkov. Tie sa budú odvíjať od finančných možností," dodala Balleková.

 

Armáda vojakom počas výcviku zabezpečí stravovanie, ubytovanie a výstroj. Prispeje im tiež na náklady spojené s cestovaním do výcvikového centra.

 

Po novom sa rozšíri aj ochrana zamestnancov s tým, že im zamestnávateľ nebude môcť dať výpoveď, ak vykonávajú dobrovoľnú vojenskú prípravu, alebo absolvujú pravidelné cvičenie. Ak sa zamestnanec rozhodne absolvovať dobrovoľnú vojenskú prípravu, zamestnávateľ mu bude môcť dať voľno. "Počas takto poskytnutého pracovného voľna zamestnancovi nepatrí mzda ani náhrada mzdy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec nedohodnú inak," uvádza sa v dôvodovej správe k zákonu. Po návrate do práce bude musieť zamestnávateľ zamestnanca zaradiť na pôvodnú pracovnú pozíciu.

 

Slovensko posilní svoje zastúpenie v štruktúrach NATO

Slovensko posilní svoje zastúpenie v rámci štruktúr Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia Slovenskej republiky pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ, ktorý dnes 119 hlasmi schválili poslanci NR SR.

 

Príslušníci Ozbrojených síl (OS) SR budú pôsobiť v tíme pre integráciu síl NATO (NATO Force Integration Unit - NFIU) v litovskom Vilniuse a maďarskom Székesféhervári. Ďalší pôjdu do Centra výnimočnosti vojenskej polície (NATO MP CoE) v poľskej Bydgoszczi, Mnohonárodného leteckého výcvikového centra (MATC) v českom Vyškove, Mnohonárodnej divízie juhovýchod (MND SE) v Bukurešti a do Zboru rýchleho nasadenia NATO (NRDC) v Istanbule. Zároveň sa rozšíri vojenské zastúpenie v Agentúre NATO pre komunikácie a informácie (NCIA).

V súčasnosti pôsobí vo vojenskom zastúpení 75 slovenských vojakov. "Schválením tohto materiálu bude ich maximálny reálny počet činiť do 85 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky," uvádza sa v predkladacej správe. Výdavky súvisiace s vojenským zastúpením v tomto počte sú zabezpečené v rámci rozpočtu kapitoly ministerstva obrany.

 

Na Slovensku bude pôsobiť tím vojenských plánovačov z NATO

Na Slovensku budú od budúceho roka pôsobiť vojenskí plánovači z NATO, a to v rámci styčného integračného tímu NATO Force Integration Units – NFIU. Vytvorenie tímu potvrdili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra tohto roku na rokovaní v Bruseli. Prítomnosť príslušníkov ozbrojených síl členských štátov NATO z dôvodu ich pôsobenia v NFIU na území SR dnes 115 hlasmi odobrili poslanci NR SR.

 

Sídlom NFIU na Slovensku budú kasárne Vajnory, kde bude pôsobiť 41 osôb, z toho 21 budú príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Zvyšní vojaci prídu z ďalších členských krajín NATO. Záujem vyslať vojakov do tímu má zatiaľ Česká republika, Spojené štáty americké, Nemecká spolková republika, Maďarsko, Poľská republika, Turecká republika a Rumunsko.

 

Úlohou NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Styčný integračný tím NATO vznikne na území Slovenskej republiky v roku 2016. Počiatočnú operačnú spôsobilosť by mal dosiahnuť do summitu vo Varšave v júli a plnú operačnú spôsobilosť do konca roka 2016.

 

Počas mieru bude NFIU podporovať plánovacie aktivity, dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO.

 

Fungovanie nízkoemisných zón sa bude riadiť európskymi pravidlami

Nízkoemisné zóny budú na Slovensku od januára fungovať podľa európskych pravidiel. Ustanoviť zóny s obmedzením prevádzky mobilných zdrojov umožňuje už súčasná legislatíva, pravidlá sa však zmenia na európsky štandard. Ministerstvo životného prostredia zmeny navrhlo v novele zákona o ovzduší, ktorú dnes 114 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

 

"Ministerstvo podporilo legislatívne zriadenie takýchto zón a v spolupráci s ďalšími dotknutými rezortmi, ministerstvom vnútra a ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, vytvorí vykonávací predpis tak, aby boli pravidlá takýchto zón na Slovensku kompatibilné s pravidlami v zónach iných miest v Európe," povedal hovorca envirorezortu Maroš Stano.

 

Podľa jeho slov je na každej samospráve, či sa rozhodne zavedením takejto zóny pomôcť zlepšeniu kvality ovzdušia na svojom území. Základom je obmedziť vjazd do zón vozidlám, ktorých prevádzkou vznikajú vysoké emisie.

 

Nízkoemisné zóny sa v posledných rokoch zavádzajú vo viacerých európskych mestách, kde doprava spôsobuje problémy s kvalitou ovzdušia. Podmienkou pre vstup vozidiel do tejto časti územia obce je ich nízka emisná trieda. Na základe toho sa tieto zóny nazývajú nízkoemisné.

 

Zaradenie automobilov do emisných tried sa riadi smernicami Európskej únie a predpismi Európskej zdravotníckej organizácie (EHS). Je uvedené v technickom preukaze alebo v osvedčení o evidencii vozidla v položke [V.9] „Emisie ES/EHK“.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies