Teplé počasie prekonáva rekordy, cez víkend sa má mierne ochladiť

NETKY.SK • 11 November 2015, 15:18 • 2 min
Teplé počasie prekonáva rekordy, cez víkend sa má mierne ochladiť

BRATISLAVA - Teplota vzduchu v mesiaci november v tomto roku prekonáva rekordy. Od nedele 8. novembra, keď sa výrazne oteplilo, meteorologické stanice zaznamenali rekordy maximálnej teploty vzduchu hlavne v západnej časti Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), v utorok namerali v Bratislave na Kolibe 18,6 stupňa Celzia, v Mlynskej doline 19,2 °C a na letisku 19,7 °C. Maximum namerané na bratislavskom letisku je zároveň aj maximom pre 10. november. Predtým prvenstvo pre tento deň držala meteorologická stanica Beluša, kde bolo vlani 10. novembra 19,2 °C. V utorok padli rekordy aj v Kuchyni (18,8 °C), Piešťanoch (17,7 °C), Prievidzi (16,8 °C) a v Hurbanove (18,2 °C). "Dnes je v kalendári Martina a pranostika hovorí, že Martin prichádza na bielom koni, no budeme skôr svedkami ďalších teplotných rekordov," píše SHMÚ.

 

Najvyššie teploty zaznamenali meteorológovia v nedeľu. V Kuchyni bolo 20,1 °C, na bratislavskej Kolibe 20,4 °C a v Bratislave na letisku až 21,2 °C. Tento stav spôsobila tlaková výš nad južnou Európou, ktorá svojím severným výbežkom zasahuje až do strednej Európy a po jej okraji prúdi od juhozápadu teplý vzduch, v ktorom aj nad Alpami dosahuje teplota vzduchu v nadmorskej výške 1 500 m okolo 15 stupňov Celzia.

 

Predpoveď počasia Streda (zdroj: SHMÚ):
Oblačno až zamračené. Miestami, najmä na západe a na severe, prehánky alebo slabý dážď. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na severe a východe okolo 13 stupňov. Slabý premenlivý, na juhozápade spočiatku severozápadný vietor do 20 km/h. Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor.

 

Štvrtok:
Spočiatku polooblačno až oblačno a v noci ojedinele prehánky alebo dážď. Cez deň prevažne polojasno. Spočiatku ojedinele hmlisto. Najnižšia nočná teplota 8 až 3 stupňov. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na severe a východe miestami okolo 13 stupňov. Slabý premenlivý, popoludní v západnej polovici územia severozápadný vietor do 20 km/h, od stredných polôh spočiatku silný vietor.

 

Piatok:
Jasno až polojasno. V nižších polohách miestami hmly alebo nízka oblačnosť. Nočná teplota 4 až -2 stupňov. Denná teplota 12 až 17, na severe a pri dlhšietrvajúcej hmle miestami  okolo 10 stupňov. Prevažne južný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

 

Sobota:
Premenlivá, časom zväčšená oblačnosť. Miestami, najmä na severe a východe prehánky, od cca 800 m snehové. Nočná teplota 7 až 2 stupne. Denná teplota 8 až 13, na severe okolo 6 stupňov. Západný vietor 4 až 10, v nárazoch miestami okolo 16 m/s (15 až 35, nárazy 60 km/h).

 

Nedeľa:

V noci premenlivá oblačnosť a miestami, najmä na severe, snehové prehánky. Ráno a cez deň od západu postupne veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, na horách od cca 1000 m sneženie. Nočná teplota 4 až -2 stupňov. Denná teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 4 stupne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies