Asselborn: Nemôžeme si dovoliť kritickú situáciu pred našimi bránami

NETKY.SK • 10 November 2015, 10:01 • 2 min
Asselborn: Nemôžeme si dovoliť kritickú situáciu pred našimi bránami

BRUSEL - Európska únia zvažuje vytvorenie nových centier v balkánskych štátoch, prostredníctvom ktorých by sa mal zvýšiť poriadok a zmenšiť chaos okolo migrantov na tzv. balkánskej trase. O sondovaní tejto možnosti sa hovorí podľa informácií tlačovej agentúry DPA v spoločnom vyhlásení, na ktorom sa dnes v Bruseli dohodli účastníci mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme si dovoliť kritickú situáciu pred našimi bránami," cituje nemecká národná agentúra slová šéfa luxemburskej diplomacie Jeana Asselborna. "Ide o to kontrolovať (migračné) prúdy," dodal.

 

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos zdôraznil, že cieľom nie je uzatvárať migrantov, respektíve vytvárať pre nich väzenské zariadenia. Spomínané centrá by mali odbremeniť krajiny ako Grécko a Taliansko, do ktorých denne prichádza až do 10.000 ľudí.

 

Podľa Asselborna však EÚ mieni tvrdšie postupovať voči migrantom, ktorí sa odmietajú registrovať, respektíve spolupracovať. V ich prípade by členské štáty mohli siahnuť aj k donucovacím prostriedkom, respektíve využitiu zadržania ako poslednej možnosti.

 

Minister zahraničných vecí úradujúcej predsedníckej krajiny únie vyzval súčasne členské štáty k urýchlenej realizácii kontroverzne vnímaného prerozdelenia celkove 160.000 migrantov. "Na to potrebujeme pomoc od všetkých," zdôraznil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies