Prezident Euroskupiny Dijsselbloem: Migračná kríza je väčší problém ako Grécko

NETKY.SK • 5 November 2015, 09:15 • 2 min
Prezident Euroskupiny Dijsselbloem: Migračná kríza je väčší problém ako Grécko

BRATISLAVA – Migračná kríza je väčší problém, než bolo Grécko v posledných rokoch. Na dnešnej tlačovej konferencii počas medzinárodnej konferencie Tatra Summit to povedal prezident Euroskupiny a minister financií Holandska Jeroen Dijsselbloem.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený, že európske riešenie je jediné možné riešenie. Musíme byť preto solidárni. Určitý kríž ponesú krajiny, do ktorých utečenci mieria a cez ktoré prechádzajú. Zvyšok nákladov bude musieť znášať spoločný európsky rozpočet," povedal Dijsselbloem.

 

Migračná kríza je tak podľa neho výzvou pre Európu. Prednedávnom sa vyjadril, že krajiny, ktoré sa nebudú podieľať na prijímaní utečencov, by mali dostať menej finančných prostriedkov z eurofondov. Dnes skonštatoval, že sa "nechce vyhrážať", ale krajiny by mali skôr spolupracovať a hľadať riešenia, ako migrantov podporovať. "Krajiny by sa mali zamerať skôr na to, ako sa dá podporovať utečencov, ako chrániť vonkajšie hranice Európskej únie, mali by sa zamerať na to, ako registrovať utečencov, keď vstúpia do Talianska a Grécka, ako ich možno ubytovať v Európe. Je to spoločná výzva pre Európu," doplnil Dijsselbloem.

 

Šéf Euroskupiny taktiež uviedol, že v prípade Grécka bol tvrdý v rokovaniach, pretože chcel, aby Atény plnili podmienky záchrany. Zdôraznil, že museli predložiť dôveryhodný program, bez ktorého by nemohli od svojich partnerov v eurozóne pýtať viac peňazí. "To boli veľmi jednoduché podmienky," podotkol Dijsselbloem s tým, že veľa ľudí hovorilo, že program je veľmi prísny, ale podľa neho to bolo nevyhnutné. Je presvedčený, že Grécko má potenciál "uzdraviť sa". Pripomenul, že už v roku 2014 sa začalo vracať k rastu, nezamestnanosť začala klesať. Potom ale prišli politické nepokoje. Verí však, že aktuálny program pre Grécko je navrhnutý správne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies